Darth Vader: Dark Lord of the Sith by Charles Soule (teljes sorozat)

2019. augusztus 21., szerda

Charles Soule neve nem először szerepel a blogon, egy másik fontos képregényét, a Death of Wolverine-t már nagyító alá vettem egy korábbi cikkemben. A Sith Sötét Nagyura sorozat magyar nyelven is elérhető a Szukits jóvoltából, a széria utolsó része Szeptember 4-én jelenik meg Vader erődje címmel, ami elő is rendelhető a kiadó honlapján. Soule történetének gyanútlanul vágtam neki, nem számítottam rá, hogy teljesen hatalmába kerít majd a sötét oldal, de végül olyannyira beszippantott, hogy minden más olvasmányomat félretéve, egy szuszra ledaráltam az egészet, többek között a magyarul még meg nem jelent befejező részt is.

A történet közvetlenül a Sithek Bosszúja végén veszi fel a fonalat. A Köztársaságnak vége, a Jedik nagy része a 66-os parancs áldozata lett, Palpatine a frissen kikiáltott Galaktikus Birodalom teljhatalmú uralkodója, Anakin Skywalker pedig immár Darth Vader, akinek teste teljesen szétroncsolódott, ráadásul épp most tudta meg, hogy szerelme, akiért mindent és mindenkit feláldozott halott. Ez egy új, sötét korszak kezdete, Vaderre pedig komoly feladat vár: Szereznie kell egy Sith lovaghoz méltó fegyvert, és le kell vadásznia a megmaradt Jediket! 



Ha nekivágsz a Sith Sötét Nagyura sorozatnak, van egy javaslatom, amit persze nem kötelező megfogadni, de az én esetemben abszolút növelte az élményt. Tedd el a képregényt egy kifejezetten rossz napra. Amikor fortyogsz a dühtől. Engedd, hogy átjárjon a gyűlölet. A széria ugyanis azért végtelenül zseniális, mert sokkal személyesebb kontextusba helyezi az egész Darth Vader mítoszt, mint bármi, amit eddig volt szerencsém látni, vagy olvasni. Szinte érzed, ahogy felemészt a Nagyúr pusztító haragja, pedig mi tényleg csak külső szemlélői vagyunk az eseményeknek.

Az ismert karakterek közül szerepel Vader elmaradhatatlan mestere, Sidious Nagyúr, Tarkin admirális, Ackbar admirális, valamint a Star Wars: Rebels animációs sorozatból is ismert inkvizítorok, akik fontos részei a történetnek. Utóbbiak egyébként szerintem az elmúlt évek legérdekesebb bővítményei a Star Wars univerzumnak: Bukott Jedik, akik ugyanakkor hatalmukban nem érnek fel a Sithekhez, így csak azok végrehajtóiként szolgálnak. Ezzel nemcsak megmaradt a Sithek kettős szabálya, de hirtelen megugrott azok száma is, akik vörös fénykarddal szállnak harcba a Birodalomért. 



Giuseppe Camuncoli nevét sokáig fogják emlegetni a rajongók, az illusztrátor nagyon odatette magát a Sith Sötét Nagyura rajzainak készítésénél. A borítók különösen darkra sikerültek, de a legnagyobb kedvenceim a Vader meditációt ábrázoló panelek. Az ezt bemutató képsorok nagyon hasonlók ahhoz, mint amiket az Age of Republicban Qui-Gon esetében láttunk, ám teljesen ellentétes színekkel és hangulattal operál, kihangsúlyozva ezzel az erő világos és sötét oldala közti különbséget.

Charles Soule nem kis dolgot vitt véghez: Visszaállította a Star Wars franchiseba vetett hitemet, és újraélesztette a rajongásomat a messzi-messzi galaxis iránt. A Marvelnél jobb kezekben nem is lehetnének ezek a képregények, szóval ha az utóbbi évek filmjei csalódást okoztak, a Sith Sötét Nagyura sorozattal bármikor kárpótolhatod magad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése