Green Lantern by Geoff Johns Book One

2019. augusztus 2., péntek

Geoff Johns neve annyit fog még szerepelni itt a blogon, hogy ha nem muszáj, nem is mutatnám be minden cikk alatt külön-külön. Ha valaki nem ismeri, elég ha rákeres Google-ön, és látni fogja, hogy mennyi mindent köszönhet neki a DC Univerzum. A 2005-ben indult Green Lantern különösen fontos állomása az író karrierjének, amit sokan máig a valaha volt egyik legjobb képregénysorozatként tartanak számon. A széria ráadásul brutálisan hosszú -  Három terjedelmes Omnibus kötetet tesz ki, amik közül mindegyik több, mint 1100 oldalas - összesen tehát nagyjából 3500 oldal, igaz, ebben benne van a 2011-ben indult New 52 sorozat is, több kiegészítő történet, valamint a 2009-es Blackest Night című képregény event is. Sokáig ez az Omnibus gyűjtemény volt a legjobb választás, ha valaki el akart merülni a Zöld Lámpás kalandjaiban, hiszen a kötetek mindent tartalmaztak, amit tudni érdemes, emellett már eleve a helyes olvasási sorrend szerint voltak bennük az események. Idén viszont új kiadást kapott a sorozat, ezúttal 400 oldal körüli, olcsóbb TPB-k formájában, amiken bizony sokat lehet spórolni. Az első kötet mindössze 3869 Ft-ba kerül az Amazonon (igaz, ebben nincs benne a szállítás, viszont tudjuk, hogy egy 100 oldalas képregényért is simán elkérnek ennyit). A Comixologyn még ennél is olcsóbb, főleg ha szemfülesek vagyunk, és kifogunk valami akciót: Összesen kb 1500 Ft-ot (!!!) fizettem az első digitális Green Lantern képregényemért, és alighanem ez volt az utóbbi idők egyik legjobban elköltött 1500 Forintja. A gyűjtemény tartalmazza a Green Lantern: Rebirth és Recharged című minisorozatot, a main Green Lantern széria számait 1-3-ig, valamint a Green Lantern: Secret Files című one-shotot. 


A kötet a Green Lantern: Rebirth című sztorival indít, ami visszahozta Hal Jordant a Zöld Lámpások közé. Jordan korábban a DC Univerzum egyik legnagyobb hőse volt, csak hogy aztán egy szörnyű tragédia következtében az egyik legrosszabb gonosztevője lett, akit Parallaxként ismertek, később pedig belőle lett Spectre, magyar nevén a Kísértet. A történetben szerepel az Igazság Ligája, a többi Földön élő Lámpás, valamint Sinestro, a Lámpások rettegett ellensége. Mi tagadás, a sztori nem bánik kesztyűs kézzel az új olvasókkal, mégis érdemes Johns sorozatát innen kezdeni, mivel ezzel nem csak lezárt egy korszakot, hanem egyúttal megkezdett egy újat.

A folytatásban, a Green Lantern Corps: Recharge című minisorozatban már könnyebb lesz felvenni a fonalat. A Lámpások fejei, az Univerzum Védelmezői visszatértek, és azon fáradoznak, hogy újraszervezzék a Zöld Lámpás Alakulatot. Számtalan újonc érkezik minden szektorból, akik kiképzésre várnak, ám nem mindenki örül a besorozásnak. A történetben olyan veteránok kalandjait kísérjük végig, mint Guy Gardner, Kyle Rayner, Kilowog, valamint az Új Lámpások közül is többet megismerünk (és megkedvelünk). Ez a sztori egyébként nem csak Geoff Johns, hanem legalább annyira Dave Gibbons műve is. 



A Green Lantern: Rebirth illusztrációit Ethan Van Scivernek köszönhetjük, aki nem mellékesen az azonos című Flash minisorozatért is felelős, ami Barry Allent hozta vissza a képregények lapjaira. A main Green Lantern széria számait 1-3-ig Carlos Pacheco követte el, a Green Lantern Corps: Recharge pedig Patrick Gleason munkája. Bármennyire szeretnék, nem tudok egyet kiemelni a művészek közül, mindnyájan nagyon tehetségesek, a stílusuk kiforrott, a végeredmény pedig hozza mindazt, amit egy Zöld Lámpás képregénytől elvárunk.

Bár a Green Lantern: Book One gyűjtemény végtelenül szórakoztató, sajnos belerondít a képbe, hogy a sorozat többi részére még rengeteget kell várni. A második kötet szeptemberben, a harmadik pedig 2020 áprilisában jelenik meg. Ebben a tempóban egy örökkévalóságig fog tartani, míg kiadják a teljes sorozatot, én pedig sajnos nem a türelmemről vagyok híres. Mégis azt mondom, hogy ha nem akarjuk az Omnibus kiadást választani, akkor ez a legjobb alternatíva. Persze le lehet vadászni kisebb szeletekben is a Comixologyn, viszont akkor nézz utána a helyes olvasási sorrendnek, hogy véletlen se hagyj ki semmit. Mindenkinek a saját döntésére bízom, hogy neki hogy kényelmes, vagy mi éri meg legjobban. Bárhogy is, a Johns féle szériával nem lőhetsz mellé, a szórakozás garantált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése