Star Wars: Age of Republic - Heroes/Villains by Jody Houser

2019. június 21., péntek

Nem sok olyan alkalmat tudok felidézni, amikor ingerült állapotban hagytam el mozitermet. Rian Johnson mégis összehozta, az Utolsó Jedik hivatalosan is a valaha volt legrosszabb filmes élményem, ami után a Disney 3. trilógiájába vetett maradék hitem végérvényesen is elszállt. Hogy mi minden volt az, ami nem tetszett, arról nem hogy cikket, de egyenesen könyvet tudnék írni, ettől viszont most inkább megkímélnélek titeket. A lényeg az, hogy a jövőben semmiért nem vagyok hajlandó pénzt áldozni, ami akár csak nyomokban is Első Rendet, Ellenállást, Kylo Rent, Reyt, Poe Dameront, vagy Fint tartalmaz. Sem mozijegyért, sem képregényekért, sem videojátékért, semmiért. Az a háború, amit a Disney a végtelenségig elhúz számomra véget ért a Jedi Visszatérben. Szóval itt most le is szögezném, hogy a Metacomix blogon most olvastál ezekről a karakterekről először és utoljára. De mivel a galaxis hatalmas, ezért szerencsére rengeteg még az izgalmas történet, amit spin-offok formájában, vagy a képregények lapjain el lehet mesélni. 

A fentiek fényében a nemrég megjelent Age of Republic minisorozat jó választásnak bizonyult. Az írót, Jody Housert a Star Wars mellett olyan képregények kapcsán ismerhetitek, mint a Starcraft, az X-Files: Origins, vagy éppen a Doctor Who. Az előzménytrilógia korom okán különösen közel áll hozzám, a Clone Wars című animációs sorozat pedig még annál is inkább, így a csinos borítók láttán és a koncepció ismeretében egy pillanatig nem volt kérdéses a vásárlás. 



Az Age of Republic két kötetre van bontva, a Heroes értelemszerűen a köztársaság hőseire, a Villains pedig a velük szemben álló sithekre és szeparatistákra fókuszál. Mindkét kötetre jellemző, hogy egymástól független, rövid történeteket mesélnek el, melyek többnyire egy karakterre fókuszálnak. A Heroesban szerepel kedvenc jedi mesterem, Qui-Gon Jinn, Obi-Wan, Anakin, Windu, Padmé, valamint a Clone Wars és a Rebels című sorozatok fontos alakja, Rex százados. Ez utóbbi mellett feltűnik egy kevésbé népszerű karakter is - igen, eltaláltad, Jar-Jar Binksről van szó, megjegyzem számomra az esetlen gungan semmivel sem idegesítőbb jelenség, mint C3PO, a csipogó R2D2, az óbégatással kommunikáló Chewbacca, vagy a Disney trilógia bármelyik szereplője (tényleg most olvastál róluk utoljára!). 



A Villains nem kevésbé izgalmas karaktereket vonultat fel, szerepel Darth Maul, Jango Fett, a fiatal Boba Fett, Dooku gróf, Grievous tábornok, valamint Dooku titkos tanítványa, Ventress. Mindkét kötetre jellemző, hogy tényleg nagyon rövidek a történetek, így nehéz is úgy írni róluk bármit, hogy ne spoilerezzek. Ellenben ha valaki most ismerkedik a Star Wars képregényeivel az Age of Republic emiatt is jó választás: Az olvasó kap egy kis ízelítőt, hogy mire is számíthat a későbbiekben. Ezen kívül egy kis plusz, hogy minden történet végén helyet kapott egy kis háttérinfó a karakterekről. Nekem például újdonság volt, hogy a Grievous tábornok védjegyévé vált köhögés igazából George Lucastól származik, aki épp beteg volt a forgatás alatt. A stáb pedig felvette, betorzította, a többit már tudjátok. 



A Heroes artworkjét Cory Smithnek, Wilton Santosnak, Paolo Villanellinek, valamint Gaspar Wijngardnak köszönhetjük. A sötét oldalt Luke Ross és Carlos Gómez elevenítette meg. Mindkét kötetben megkapjuk azt a minőséget, ami egy Star Wars képregénynél elvárható, szép, színes, részletes, ha pedig tableten olvasol, úgy a lehető legfényesebb pompájukban élvezheted a lézerkardok suhogását. 

Az Age of Republic erősen ajánlott mindenkinek, aki szereti az előzménytrilógiát, valamint a Clone Wars sorozatot. Ha a franchise túléli a jelenlegi mélypontot, az nem kis mértékben lesz köszönhető az ilyen képregényeknek. Remélem egyszer még a vásznon is kapunk hasonló minőséget, addig is az erő legyen mindnyájatokkal! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése