7 komoly probléma a Dragon Ball Superrel, amit mindenki ignorál

2020. szeptember 29., kedd



Mielőtt belevágnék a következő cikkembe, szeretném leszögezni, hogy IMÁDOM a Dragon Ball-t. Pedig egyébként abszolút nem vagyok egy anime fanboy, de Akira Toriyama munkássága ezt szerencsére sosem követelte meg. Különösen az eredeti Dragon Ball szériát kedvelem, amikor Son Goku még csak gyerek volt, de a Z-t is legalább ugyanolyan lelkesedéssel nézem újra bármikor. Épp ezért én is óriási izgalommal fogadtam, mikor pár éve beharangozták a folytatást, a Dragon Ball Super-t, és eleinte én is komolyan ráfüggtem a sorozatra. A vége felé viszont valahogy alábbhagyott a lelkesedésem, Az univerzumok túléléséért vívott versenyt már végig sem néztem, szerintem konkrétan a legrosszabb fejezet volt a franchise történetében (bár tudom, hogy ezzel sokan nem értenek egyet). Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a nosztalgia buborék kipukkadt, és mai fejjel már tisztán látom azokat a dolgokat, amik miatt a Super szerintem nem volt méltó utódja a Z-nek:


1.) Goku lecsökkent intelligenciája, Vegita sutba vágott büszkesége

Most sem értem igazán, hogy Toriyama miért csinált totál idiótát a főhősből, akinek tudatlansága sokszor volt ugyan a franchise humorának forrása, de sosem volt annyira hülye, mint a Superben. Bár a karakter sosem épp az eszéről volt híres, viszont komoly helyzetekben nagyon is tudott brillírozni, főleg ha stratégiák kidolgozásáról, vagy társai motiválásáról volt szó. Soha sehol nem láttam még olyat, hogy ilyen szinten lebutítottak volna egy főszereplőt, őszintén fájó pont ez számomra. De még ennél is rosszabb talán, ahogy a sorozat Vegitával bánt, akinek harcos büszkeségéből nem csak hogy semmi sem maradt, de az író lépten nyomon megalázóbbnál megalázóbb helyzetekbe kényszerítette.


2.) Aránytalan erőszintek

A Dragon Ball Super részben azért is komolyan vehetetlen számomra, mert már maga Toriyama sem volt tisztában azzal, hogy milyen erősek a saját karakterei. A legjobb példa erre Zseniális Teknős, aki anno olyan gyenge volt, hogy a Z-ben már egyszer sem láttunk küzdeni, aztán a Superben hirtelen úgy feltápolta magát a semmiből, hogy simán indult az univerzumok között vívott harcban. Nem, sorry, ezt már nem kajálom be. Mindeközben Yamchából totál viccet csináltak, őt még Vegitánál is jobban szétalázta a széria, pedig benne rengeteg lehetőség lett volna.


3.) A super saiyan szint már mit sem ér 

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor hőseink csak kíméletlen edzések árán érték el a Super Saiyan szintet? Vegita kis híján belehalt, Gohan pedig egy évet töltött az időkamrában kíméletlen körülmények között a Cellel vívott küzdelem előtt. A Superben ehhez képest már az is elég volt hozzá, ha valami fura "bizsergést érzel a hátadban". És igen, tudom, hogy anno a Z-ben Goten és Trunks is minden erőfeszítés nélkül át tudott változni, de szerintem az még mindig sokkal megbocsáthatóbb volt. A látszat kedvéért néha még felöltik ezt a formát a harcok elején, mikor csak játszanak az ellenféllel (vagyis amikor teljesen feleslegesen húzzák az időt). Viszont lássuk be, a Super teljesen irrelevánssá tette a SSJ szintet, ami azért meredek, mert ez még a fan fictionnek csúfolt Dragon Ball GT-nek sem sikerült.


4.) Súlytalan harcok, a brutalitás hiánya

Emlékszem gyerekként, amikor az eredeti Dragon Ballban először láttam Goku és Piccolo Jr. küzdelmét a harcművészeti tornán, alig mertem odanézni. A főhős vére gyakorlatilag eláztatta a tatamit, ami egyszerre elborzasztott és mégis ámulatba ejtett. Ezeknek a harcoknak még volt tétje, és bizony kellett is ez a brutalitás, mert ebből látszott, hogy a szereplők tényleg mindent beleadtak a küzdelembe. Volt néhány iszonyatos sérülés a régi Dragon Ball epizódokban, amiket ha élőben látnék, valószínűleg azonnal kidobnám a taccsot. A Superben ebből jóformán semmi sem maradt, ráadásul azt sem igazán éreztem, hogy a gonosztevők úgy egyáltalán bármilyen valódi fenyegetést jelentenének. 


5.) Isten szint, ultra instinct 

Amikor megpróbálják velem elhitetni, hogy az Isteni szinten túl még mindig lehet erősebbé válni, ott már némileg szkeptikus vagyok. A Superben a main karakterek már nevetségesen OP-k, de még mindig próbálják erőltetni, hogy bizony még mindig van hova fejlődni. "This isn't even my final form!" Pedig de, most már igazán lehetne az utolsó, mert már egyszerűen képtelen vagyok komolyan venni a "hyper ultra instinct super saiyan god" formát. Kész, ki lett maxolva, légyszi Toriyama, engedd el! Remélem a franchise egyszer még visszatér a gyökerekhez, amikor a super saiyan fogalma még nem is létezett, mert most már kezd nagyon elfáradni ez az átalakulósdi. Sőt, bármennyire szeretem őket, azt se bánnám, ha a main karaktereknek is búcsút intenének, és nyitnának végre a spin-offok felé. Pl. láthatnánk a fiatal Zseniális Teknős kalandjait, vagy a saiyan fajt, amikor igazán erejük teljében voltak.



6.) Gohan, te haszontalan...

Értem én, hogy nem minden a harc és a küzdelem, és hogy a Dragon Ball alapvetően nem csak ezekről az értékekről szól (legalábbis így volt, amíg nem jött a Super). De akkor is, azok után, hogy Gohan milyen keményen edzett a Z-ben, egyszerűen kriminális, hogy Toriyama a kukába hajította a korábbi karakterfejlődését. Son Goku fia a Super jelentős részében teljesen haszontalan volt, a végére sikerült so-so összekapnia magát, de még így is csak árnyéka volt annak a Gohannak, aki annak idején megküzdött Majin Buu-val. Pedig annyira végtelenül szerethető karakter, mégis leginkább csak szánni tudtam szerencsétlent. Ráadásul ez az ábrázolás szerintem kimondottan káros üzenetet hordoz, ugyanis attól hogy valaki családapa, még nem lesz puhány.


7.) Háttérbe szorított karakterek

Igazából a Z harcosok jelentős részéről elmondható, hogy nem kaptak elég reflektorfényt a sorozatban. Son Gokun és Vegitán kívül mindenki irreleváns, labdába sem rúghatnak a super saiyan istenek mellett, és őszintén szólva egy darab emlékezetes pillanatot nem tudok felidézni sem Krillinről, sem Piccoloról, sem Tien Shinhanról, se senkiről a Z harcosok közül.

Bár tudnám folytatni még napestig a felsorolást, nekem igazából ezek voltak a legnagyobb problémáim a sorozattal. És mindezek ellenére egyébként nem mondanám, hogy zsigerből utálom, vannak részei, amiket kimondottan élveztem, de ezek olyan dolgok, amik mellett egyszerűen nem tudtam szó nélkül elmenni. Na de miért lényeges mindez? Miért most álltam ezzel elő?

Nos, hamarosan érkezik az első manga kritika az oldalon, és kiderítjük mi történt az univezumok túléléséért folytatott küzdelem után, ami az animébe már nem került bele. Ha Toriyama csak a felét kijavította az általam felsorolt hibáknak, akkor részemről már megérte elolvasni. Szóval legyetek résen, hamarosan további Dragon Ball tartalmakkal készülök itt a MetaComix blogon. Ne hagyd ki!

3 megjegyzés:

  1. Akkor nézd gyorsan végig
    Van némi igazság abban amit mondasz, de sok mindenben nem értek egyet
    Például hogy Goku retardált lenne nem tudom pontosan ezt miből következtetted ?
    Vegitának több szerep jutott ami nekem nagyon tetszett nem csak egy nagyszájú arrogáns hangember mint sokszor a Z ben a büszkeségről annyit hogy ha ott álna bárki a Pusztítás istene előtt aki egy pillanat alatt elpusztíthat nem csak téged de az egész családodat igen csak össze csinálná magát
    Erőszint
    Zseniális teknős sosem a fizikai erejét használta hanem a tapasztalatát és spéci pecsételő technikát amit még a sima Dragon Ball ban láttam utoljára (nagyon tetszett)
    és mikor Goku össze szedte a csapatot mindenkinek erejét felmérte egy összecsapással
    3. ponttal egyet értek
    4. oké nincs benne annyi vér gondolom ennek megvan a pénzügyi oka (gondolom többen láthatják ,vagy nem tiltják be ez miatt) De azt ne mond hogy Zamasu nem volt valódi fenyegetés
    Nekem tetszett a folytatás nem nagyon tudtam volna valami jobb ötlettel én sem elő állni főleg miután legyőztek a Z végén egy isten szintű ellenfelet

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek. Ami szerintem plusz nem jó :
    1. Kék, rózsaszín, piros haj eröltetése... ezek ilyen egyszer szintnek tök jók lettek volna, de így... nincs benne újítás, csak a hajszín változott, a SSJ-hez képest... nulla kreativitás. Most minden karakter úgy néz ki, mint a Fairy Tail Natsu-ja, meg Grey-e...
    2. Nagyon igénytelen új karakterek: Bélus, meg a meleg segítője, a ripoff Broly-lány a PC-nek áldozva, zöld Kaio Shin...abszolút ötlettelenek…
    3. A történet monumentalitása kinyírja az egész DBZ-t, egyszerűen nem tudtak mit kitalálni és számomra kellemetlen, hogy a Dragon Ball AF/Dragon Ball Multiverse de még a GT és a játékok is kenterbe verik a történetet, karaktereket és mindent....
    4. A semmit nem érő ellenfelek, míg a régiek mind epic, Frieza/Cell/Buu, addig itt copy Vegeta van, meg újra Frieza, meg copy Goku, meg újra Időutazás, meg újra nagy torna, csak most monumentálisabb, nevetséges rózsaszín elefántokkal, meg AZ szintű bohócokkal, meg copy frieza-ákkal, akit feltámasztottak mert egy releváns új karakter nincs… ja de, a fickó, akinek lógó csöcsei vannak és majdnem monokini a neve. Gusztustalan. Fogtam a fejem.
    5. Az eddigi összes nagyfilm szétberhelése és hivatalosan is kimondva, hogy nem canon része... így minden régi, klasszikus tényleg érdekes és jó ellenfelet cseszhetünk: Hildegarn/Janemba/Garlic jr./Turles/Cooler ... és ahelyett, hogy összekötnének mindent mindennel, pl. a játékból a sokak által kedvelt Android 21-et... NEM... mindent szétcsesznek és Akira egója nem bírja, hogy régen a movie-k jobbak voltak mint most.. ezért egybemosta a Fusion Reborn-t Broly-val... hogy saját magát simogathassa...
    6. Rettenetesen rossz az animáció/karakterizáció. Még csak nem is emlékeztet a klasszikusra, értem, hogy a világ fejlődik és halad, de miért kell szétcseszni azt, ami jó volt? A DBZ karakterizációja/stílusa tök jó volt már a GT-ben, miért kell ezt elsumákolni? Mik azok az első részek a Super-nél, amikor utólag az animációt ki kellett javítani, mert annyira gagyi volt már? Mekkora égés...
    7. Számorma kb. minden elfért volna talán a fentiekből, de ez tényleg olyan vészesen égő volt, hogy hihetetlen: Kajareklám. Egyfolytában tolták az arcunkba a Japán kajákat, amiket ott lehet megvenni és még kvázi helyszíneket is mondtak, pedig a DBZ pont azért volt mindig jó, mert sosem tudtad, hogy pontosan hol is voltak, mert Akira mindent összeollózott és multikulti-utópisztikus világot alkotott… itt meg telibe ki van kvázi mondva, hogy milyen ételek és hol lehet megtalálni, enni, kapni… némelyik résznél komplett reklámokat nyomtak le DBZ karakterekkel…annyira reklámszagú volt … és ezt a szájába tenni egy karakternek, hogy mindig éhes valami újdonságra, valami nagyon finom japán kajára…
    Ez pedig nagyon hazai szint már.. de:
    +. A magyar szinkron pedig siralmas...Annyira epic volt Vegeta 2. szinkronhangja a Z-ben, mintha rá öntötték volna, majdnem volt olyan jó, mint az amerikai.. .erre most megalázták egy kisgyerek hangjával és a többiekről ne is essen szó...
    Szerintem ennél jön ki leginkább, hogy az emberek már a régi dolgokra várnak-vágynak és azokat adják el szennyes árukapcsolással, munkának álcázva valamit, ami igénytelen és töredéke sincs már meg annak, ami régen volt. Ha most bekapcsolok egy DBZ epizódot, a leggagyibbat is előbb megnézem, mint a Super legjobb részét… és itt nem csak az van, hogy a nosztalgiavonat elfogyott és felnőttem... hanem az, hogy lejjebb kerültek az értékek és már a pénz az úr. Amikor Akira elkezdte, azért csinálta, mert szerette amit csinál, most átadta másnak a stafétát, ki tudja miért… de valószínű már nem szegény… és már "megteheti szint" van a háttérben... a tojó meg Marvel képregényeket másol, annyira ötlettelen... és egy rakás fan dolog igényesebb mármint a Super.
    Összességében: Nagyon szeretem a DB/DBZ/DBGT-t, de a Super-t én sosem fogom elismerni, még úgysem, hogy a Broly-Fusion Reborn mix, egy közepesen jó film volt.

    VálaszTörlés
  3. Még egy érv: Az eredeti DBZ soundtrack-jei és hangeffektjei zseniálisak voltak (és úgy tudom a stúdió felhasználta az összeset a One Piece-re, és kvázi kiosztották a jó hangeffekteket, így kb. minden a DBZ-t copy-zza/használja, és amikor megjelenik újra, már nem használhatja a sajátjait.. azért ez nonszensz, a Z zseniális volt ilyen téren) míg a Super csak a nyomasztó zenékkel és igénytelen, másodrangú effektekkel operált -és animátorok téren is, azért volt ennyire gagyi.-
    De az mindent elárul a Super-ről, hogy a fanartok igényesebbek és komplett youtube csatornák foglalkoznak azzal, hogy snitteket kijavítsanak… és, hogy az újonnan készülő animációs rövidfilmek, kisfilmek -de még maga a Super is!!!!!!!- mind a régit veszik alapul, abból rajzolnak snitteket, vagy folytatják, nem ezt a sületlenséget, ami ment a Superben végig…

    VálaszTörlés