Merch Mánia #5 Transformers különkiadás

2020. április 21., kedd

A gyűjtögetők világában saját kis szubkultúrája alakult ki a Transformers figurák szerelmeseinek, az interneten/közösségi médián számtalan oldalt lehet találni, ami csak ezekkel foglalkozik. Jómagam sokáig szemeztem kedvenc Autobotjaim és Álcáim átalakítható másaival, de csak nemrég kezdtem el beszerezni őket. 
A hivatalos figurák gyártásának jogait jelenleg a Takara Tomy nevű japán cég licenszeli a Hasbrotól, fontos viszont tudni, hogy a termékeiket rendszeresen hamisítják. Ezek az úgynevezett K.O., vagyis "knockoff" figurák, amik az eredeti Takara/Hasbro robotok másolatai. Ezeknek a koppintásoknak a legnagyobb része Kínában készül, épp ezért a Hasbro nem igazán tud velük mit kezdeni, mivel odáig már nem ér el a kezük. Ha szerencséd van, az eladók/gyártók feltüntetik, hogy K.O. figurát árulnak, sokszor viszont csak utólag derül ki a turpisság. Érdekesség, hogy ennek ellenére sokan arról számolnak be, hogy némelyik K.O. figura jobb minőséget produkál, mint az eredeti Takara/Hasbro darabok, ugyanakkor ez mindig nagyon lutri. Épp ezért én nem tanácsolok olyat, hogy bárki vegyen, vagy ne vegyen K.O. Transformert, ezt mindenki döntse el maga. Azt viszont előre leszögezném, hogy a blogon nem fogunk koppintásokkal foglalkozni. 
Létezik ugyanakkor egy másik fogalom a gyűjtők között, mégpedig az úgynevezett third party gyártóké. A third party robotok gyakran szintén a Transformers franchise karaktereit ábrázolják, viszont nem hamisítványok, hanem minden esetben saját, egyedi tervezésűek. Ugyanakkor amíg nem használják az eredeti neveket/logókat, a Takara/Hasbro nem igazán foglalkozik velük, sőt. A third party gyártók kifejezetten erősítik a versenyt, mindig előrukkolnak valami újdonsággal, és tovább éltetik az emberek rajongását az alakváltó robotok felé. Ezeknek a nem hivatalos figuráknak a gyűjtése épp ezért jóval elfogadottabb, mint a koppintásoké, a mai cikkemben a Takara termékek mellett egy ilyet is be fogok bemutatni. A gyűjtői kategóriájú Transformerek átalakítása sokszor hihetetlenül komplex, szóval ha valami nem megy, vagy esetleg nem érted a full japán kezelési útmutatót, akkor mindenképp állj meg, és keress rá YouTube-on, hogy mi a következő lépés. Idővel én is tervezek majd videó bemutatót ezekről, addig is igyekszem a lehető leginformatívabban leírni nektek a személyes tapasztalataimat. 
Ha igazán megbízható forrásból szeretnél rendelni, akkor a cikk végén találsz majd egy listát a legjobb webshopokról is. Továbbá azt javaslom, hogy ha hozzám hasonlóan kicsi a lakásod a gyűjtögetéshez, akkor tárold a figuráidat alt mode-ban! Így ugyanis kevesebb helyet foglalnak, mintha mindenféle látványos pózokba helyeznéd őket a polcodon. A figurákhoz mellékelt útmutatókat minden esetben őrizd meg! 


Takara Tomy Transformers Masterpiece MP-13 Soundwave


"Ha már csináljuk, csináljuk nagyban." - gondoltam én, így az első Transformers figurámat mindjárt a gyűjtők körében szentnek számító Masterpiece sorozatból választottam ki. Mondanom sem kell, hogy ezekből létezik a legtöbb K.O. verzió, szóval ha ilyet veszel, mindenképp győződj meg róla, hogy az eredeti termékért fizetsz-e. Ezek a darabok borsos árúak, cserébe viszont pont olyanok, mintha most léptek volna ki a kultikus G1 rajzfilmsorozatból. Ami igazán elképesztő teljesítmény, tekintve, hogy át is alakíthatóak. Mivel ő az első számú kedvenc TF karakterem, Soundwave egyértelmű választásnak bizonyult. Az alt mode-ja természetesen a '80-as években ikonikussá vált kék kazetta lejátszó, melynek köszönhetően ő az Álcák legjobb kémje. Ami jár hozzá:

- Átalakítható Laserbeak kazetta tokkal
- Megatron alt mode pisztoly 
- Kábító fegyver
- Energon kocka
- Mellkas kijelző
- Kézi rakétavető
- Gyűjthető kártya 

  
Amit nem árt ha tudsz, hogy a Masterpiece figurákat bizony meg kell szokni, már ami az átalakítást/pózolhatóságot illeti. Soundwave lábai például csak hangos kattanások kíséretében mozgathatók előre-hátra, ami nekem kifejezetten ijesztő volt, komolyan féltem tőle, hogy eltörik. Az ágyék rész, ahol a gombok vannak szintén nem akart, csak nagyobb erő hatására a helyére pattanni. A kézfejét is meglehetősen nehéz kifordítani a csuklójából, úgy kellett valami erre alkalmas, szigorúan életlen eszközzel kipiszkálni, mivel még kicsit szorosak az illesztések. Egyszóval van pár ilyen, elsőre frusztráló dolog, ami közben végig attól rettegsz majd, hogy nehogy hazavágd a figurát. Viszont miután sokadszorra átalakítottam, meglepődve tapasztaltam, hogy sokkal többet bír, mint azt először gondoltam volna. És a Masterpiece figuráknál bizony pontosan ezt fizeted meg: A gondos tervezést, valamint a minőségi alapanyagokat, melyeknek köszönhetően a robotok bírják a gyűrődést. Ettől viszont nem elpusztíthatatlanok, vannak Transformers Masterpiece figurák, amik kifejezetten hajlamosak a törésre, és amiket épp ezért ajánlott elkerülni. Soundwave viszont remek figura, robot és alt mode-ban egyaránt gyönyörű, és nagyon élvezetes átalakítani. A többi MP figurához képest kimondottan egyszerű, szóval remek első választás. 



A vállán található gomb nyitja a lejátszót, az enyémhez csak egy Laserbeak kazetta járt, de Rumble, Ravage, Frenzy és Buzzsaw külön megvásárolhatók (ők is mind kazettává alakulnak). Létezik továbbá egy MP-13B kiadás is, amihez Laserbeak helyett Ratbat jár a dobozban. Összesen négy kazettát tud egyszerre tárolni a mellkasában. A festés parádés, az ujjai mozgathatók, a kábító fegyver viszont szerintem nem illik annyira a a kezébe, szóval inkább a Megatron pisztollyal állítottam ki. Létezik ebből egy korábbi Hasbro változat is, aminek sárga a szeme, a Takara verziónak piros, akárcsak a rajzfilmben volt. 
A figurát a japán Amazonon vásároltam, ahol más országokhoz képest ritkák a K.O. figurák, de azért bele lehet futni, szóval csak óvatosan. Az ára amerikai retailerekhez képest is egész baráti, ¥12.000, azaz kb. 36.000 Ft volt, + szállítás. A rendelés rekord idő, kb. egy hét alatt ideért, ami azért szerintem elképesztő. Persze kicsit aggódtam, hogy nehogy egy koppintást fogjak ki, szóval utánajártam, hogy ezeknek a figuráknak az esetében miről lehet felismerni, ha nem eredeti Transformerről van szó. A K.O. figurák doboza többnyire olcsó, fakó, fénytelen, a nyomtatás kevésbé minőségi. Az Aututobot/Álca logót érdemes alaposan szemügyre venni, ha ezekkel nem stimmel valami, vagy teljesen hiányoznak, akkor biztos lehetsz benne, hogy a figurád hamisítvány. A legtöbb K.O. Soundwave robot esetében az ujjak külön mozgathatók, míg az eredeti Takara/Hasbro verzió középső, gyűrűs és kisujja egybe van forrasztva. Lehetnek ezeken kívül más eltérések is, de többnyire ezek a leginkább jellemzőek. Ha biztosra akarsz menni, akkor költs rá egy kicsit többet, és a cikk végén található forrásokból rendelj! 


Takara Tomy Transformers Generations 35th Anniversary War for Cybertron WFC-S66 Classic Animation Megatron 


A hazai gyűjtők között a War For Cybertron: Siege és Earthrise Transformerek a legelterjedtebbek, melyek kisebbek, kevésbé komplexek és kedvezőbb árúak, mint a komolyabb Masterpiece robotok. A dobozon az áll, hogy nyolc éves kortól ajánlják őket, ami számomra egészen megdöbbentő, ugyanis én biztosan hazavágtam volna bármelyiket ennyi idősen. Nyolc év körüli kölköknek én előbb vennék egy Cyberverse figurát, ami szerintem sokkal inkább a gyerekjáték kategória, mintsem gyűjtői cucc. Amit erről a Megatronról tudni érdemes, hogy ez az egyik a franchise 35. évfordulójának alkalmából megjelent figurák közül, és mint olyan, Walmart exkluzív. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet hozzájutni a neten, példának okáért az Amazonon. A Siege/Earthrise figurákra tudtommal nem jellemző a hamisítás, szerintem ezeket bárhonnan nyugodtan beszerezheted. A kialakítás egy az egyben ugyanaz, mint a Magyarországon is kapható WFC-S12 Siege Voyager Megatron esetében, a különbség annyi, hogy a WFC-S66 különleges, rajzfilmszerű festést kapott. 



A dizájn főként a G1 rajzfilmsorozatból merített ihletet, még ha nem is pontosan ugyanolyan, elvégre az továbbra is a Masterpiece figurák kiváltsága. Pózolhatóság terén viszont simán felveszi a versenyt a nagyokkal, a robot mód minden szempontból nagyon impozáns. A figura tankká alakul, ami nagyon jópofa, viszont nem annyira stabil. Ha ujjal rátámaszkodsz, kis érintéstől is "összecsuklik", mivel az első felét nem rögzíti semmi. A tank csöve a figura karjára rögzíthető ágyúból és a kezébe adható kardból áll össze, ami tök ötletes megoldás. 
Az átalakítás viszonylag egyszerű, de azért egy nyolc éves kölökre semmiképp sem bíznám rá. Mindent egybevéve szerintem szállítással együtt 15.000 Ft-ért nagyon megéri ez a figura, ha nem akarsz egyből a drága Masterpiece kategóriára költeni, akkor a Siege/Earthrise robotokat bátran ajánlom. 



X-Transbots: MM-VI Boost (Cartoon Ver.2)


Következzék most a két Takara után végre egy third party figura is, melyre az egyik nemzetközi TF csoportban vetettem szemet. Boost valójában a G1 rajzfilmsorozatból ismert Windcharger, viszont mivel ez nem hivatalos Transformer, így sem az Autobot logót, sem a valódi nevét nem használhatták. Ami járt hozzá: 

- Pisztoly
- Kézre erősíthető "mágnes fegyver"
- Cserélhető arc
- Gyűjthető kártya

A robot mód remekül visszaadja a G1 karaktert, az alt mode-on viszont csavartak egy nagyot a tervezők. Míg a rajzfilmben Windcharger egy kis piros fantázia sportautóvá alakul, addig Boostból olyan gyönyörű Pontiac Trans A.M. lesz, hogy azt a modellautó gyűjtők sem hagyhatják figyelmen kívül. Még a lámpák is felnyithatóak az elején, mennyire menő már!? 
A figurát a BigBadToyStore-tól rendeltem, akik a járvány miatt kicsit elcsúsztak a feladással, de ez benne volt a pakliban. Tudtam ugyan, hogy Boost egy minibot, de így is meglepett, amikor a futár a kezembe nyomta a kicsi, pehelykönnyű csomagot. A figura autó módban érkezett, méretét tekintve kb. akkora, mint az 1/43-as Bburago modellek. Ha van bármilyen autóvá alakítható Masterpiece figurád, akkor jobb ha tudod, hogy azoknál valamivel kisebb lesz, szóval nem lesz meg a "scale". Olvastam továbbá azt is, hogy az átalakítás szivatós, és erről első kézből is volt szerencsém meggyőződni. A lábfej különösen rémálom kategória, meg kellett néznem egy YouTube videót hozzá, mert egyszerűen nem értettem, hogy mit akar tőlem az útmutató. A tetőből/ablakokból egy hátizsák szerű cucc lesz, talán az összes elem közül ezek tűnnek a legsérülékenyebbnek. 



A visszaalakítás még rosszabb, ugyanis a leírás csak azt közli veled, hogy miképp alakítsd autóból robotba, azt nem, hogy miképp csináld vissza. Épp ezért jobb híján követtem lépésről lépésről visszafelé az útmutatót, de így is vagy egy órát szarakodtam vele. Ráadásul több olyan rész is van a folyamatban, ami a legjobb indulattal sem érezhető természetesnek, például amikor az ajtóként funkcionáló karokat a helyükre kellett erőszakolnom. Ha a Takara Soundwavenél féltem, hogy eltöröm a figurát, akkor itt nem tudom mit éreztem, de egészen meglepő módon végül minden sérülés nélkül a helyére került. Közben azért leestek párszor a karok, illetve a spoiler a láb részről, ami bosszantó, viszont szerencsére csak helyükre kellett pattintani/illeszteni őket. 
Boost többféle színvariációban megjelent, amik között csak kis eltérés van, én a kék-fehér-piros cartoon verziót választottam. Bár nem bántam meg a vásárlást, ezt a figurát csak haladó Transformers gyűjtőknek, és persze erős idegzetűeknek ajánlom. Én szóltam! 


Ez volt a Merch Mánia Transformers különkiadása, de biztosíthatlak, hogy nem ez volt az utolsó ilyen bemutató az oldalon. Ugyanis teljesen függővé tettek ezek a zseniális robot figurák, több rendelésem is van, ami még meg sem érkezett. 

Megbízható webshopok: 
BigBadToyStore 
TFSource 
Toy Dojo 
The Chosen Prime 
Robotoybase 

1 megjegyzés:

  1. The King Casino Company - Ventureberg
    It was born in 1934. The Company offers septcasino.com luxury hotels, หารายได้เสริม If you don't have a poker sol.edu.kg room in your house, then you'll find a ventureberg.com/ poker room in the filmfileeurope.com

    VálaszTörlés