The Spectacular Spider-Man by Chip Zdarsky Vol. 3: Amazing Fantasy

2019. augusztus 14., szerda

A Zdarsky féle Spectacular Spider-Man első 2 részét már kielemeztem egy korábbi cikkemben, a széria hamar belopta magát a szívembe, nem is volt kérdés, hogy akarom-e a folytatást. A laza hangulat, a jól irányzott poénok, az izgalmas plot, a váratlan fordulatok és a megváltozott status quo mind gondoskodtak róla, hogy megvásároljam a harmadik Amazing Fantasy című részt, ami után egyre biztosabban ki merem jelenteni, hogy a 2017-es Spectacular Spider-Man nem csak az utóbbi évtized, hanem minden idők egyik legjobb Pókember képregénysorozata.

Az Amazing Fantasy egy időutazásos sztori - méghozzá egy meglehetősen eszelős darab, az egyik legnagyobb kedvencem jelenleg a témában, simán megérdemli a helyet az olyan történetek mellett, mint a Terminator, a Vissza a jövőbe, vagy a Flashpoint. Pókember, Teresa, és J. Jonah Jameson (még mindig nem fogtam fel, hogy ezek egy oldalon vannak, imádom) visszautaznak az időben, hogy még csírájában elfojtsák az előző két részben szerencsétlenül alakult eseményeket. Felkeresik az akkor még jóval fiatalabb Peter Parkert, aki épp csak nemrég lendült át az első szárnycsapásain, mint kezdő szuperhős, viszont ahogy az időutazásos sztoriknál az lenni szokott, a múlt megváltoztatása kalamajkához és képtelen helyzetekhez vezet, a jövő pedig bizonytalanná válik. 



Ez már így önmagában is elég jól hangzik, de még nem beszéltünk arról, ami miatt az Amazing Fantasyra ha tehetném, végtelen mennyiségű pontszámot adnék. A képregény ugyanis csordulásig tele van pakolva easter eggekkel, rengeteg utalás van klasszikus Pókember sztorikra, amiket Zdarsky a jelek szerint legalább olyan jól ismer, mint a saját tenyerét. Az időutazással ugyanis tényleg Pókfej első éveihez tértünk vissza, az eredeti Stan Lee sztorikhoz, amikor hősünknek még fogalma sem volt, hogy kit rejt a Zöld Manó álarca. Ráadásul nem csak a '60-as évek klasszikusaira vannak célzások, hanem még a 90-es évek Pókember rajzfilmsorozatára is. Az Amazing Fantasy az egyik legkomolyabb fan service, amit életemben láttam, le a kalappal a készítők előtt. 



A Spectacular Spider-Man számait 301-303-ig Joe Quinones rajzolta, ha valamit az ő érdemei közül külön is kiemelnék, az a szereplők fiatalabb és idősebb alteregói közötti kontraszt. A múltbéli Peter Parker például alacsonyabb, más a frizurája, más a jelmeze, az artwork tele van csupa ilyen kis gondosan kivitelezett apró, de fontos részlettel, amik nélkül nem lenne teljes az egész. Egyébként ebből a szempontból Jordan Gibson színező is megérdemel egy pacsit, hiszen a jelen és múltbéli Jameson között a legszembetűnőbb különbség, hogy az idősebbnek őszebb a haja. Az öreg J.J.-t középpontba helyező Annual illusztrációt Mike Allrednek köszönhetjük.

Az Amazing Fantasy a legerősebb rész azok közül, amiket a 2017-es Spectacular Spider-Man sorozatból volt szerencsém eddig elolvasni. Sőt, ez az egyik legokosabban megírt time travel sztori, amit ismerek, ami ráadásul minden elemében a rajongók igényeit igyekszik kielégíteni. Ha ez még mindig nem győzött meg, képzeld el micsoda káoszt szülhet két Jonah Jameson egy idősíkon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése