Merch Mánia #4 Masters of the Universe különkiadás

2020. február 21., péntek

A múltkori nagysikerű Masters of the Universe cikkem után két dologban voltam biztos: Hogy nagyon szeretnék még többet írni a témában, és hogy országomat adnám néhány MOTU figuráért. Utóbbira vicces módon a feleségem beszélt rá, pedig ő általában nem rajong ezekért a játékokért. Gyakori ez, hogy én kinézek valami apróságot, ő meg rávágja, hogy akkor már inkább rendes, nagy szobrokat vegyek (semelyikőtöknek ne legyen rosszabb házassága!). A múltkor viszont épp a Netflixen néztük a The Toys That Made Us című műsort, amiben többek között a He-Man játékok is saját epizódot kaptak, és megtetszettek neki. Rengeteg izgalmas infóval szolgált ez a sorozat, de az egyik ezek közül kifejezetten bizarr: 

TUDTÁTOK, HOGY SKELETOR KARAKTERÉT EGY IGAZI HULLA IHLETTE!? 
A Mattel egyik dizájnerét, Mark Taylort gyerekkorában érte a trauma: Egy kaliforniai karnevál egyik attrakciója egy elvarázsolt kastély volt, ahol mindenfélével ijesztgették a népeket. Mark az egyik sarkon befordulva egy felakasztott múmiával találta szembe magát, utólag így nyilatkozott az esetről:
"Abban a pillanatban tudtam, hogy igazi. Több, mint 60 évvel később néztem a Discovery Channelt, és kiderült, hogy tényleg egy valódi halott fickó volt a Long Beach Pike-on! Minden gyanúm beigazolódott!"

A múmia nem más volt, mint Elmer McCudy, egy törvényen kívüli bandita, aki egy rendőrséggel kialakult tűzharc során vesztette életét 65 évvel azelőtt, hogy megtalálták az elvarázsolt kastélyban. 1911-ben egy vonatrablást követően a Kansasi határnál bujkált, ám végül rátaláltak és lepuffantották. A hulla egy temetkezési vállalkozóhoz került, ám ő nem akarta eltemetni, helyette inkább kiállította sajátos reklám gyanánt. Szépen felöltöztette, koporsóba állította, fegyvert adott a kezébe... A test valóságos kis látványosság lett, míg egy nap beállított egy férfi, aki McCudy testvérének vallotta magát, és kérte a temetkezési vállalkozót, valamint a sheriffet, hogy hadd vigye el bátyját egy rendes temetésre. A férfi azonban nem rokon volt, hanem a karnevál vezetője, onnantól pedig sok-sok évtizeden keresztül hurcibálták magukkal a megboldogult Elmert.
Beteg egy sztori, viszont nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy megszülessen a '80-as évek egyik legikonikusabb gonosztevője. Ha szeretnél többet tudni az esetről, illetve azokról az eseményekről, amik a Masters of the Universe ötletéhez vezettek, javaslom nézz bele a The Toys That Made Us-ba a Netflixen, tényleg remek kis műsor, ráadásul más jövőbeli cikkeimhez is ihletet adott.
Na de beszéljünk végre a figurákról, valamint egy pólóról, amit már szintén régóta meg akartam mutatni nektek!


Super7 Masters of the Universe figurák (Skeletor & Prince Adam)

Ez a kollekció igazi retro nyalánkság, amit az arra fogékonyak imádni fognak! Ez az eredeti 1982-es Masters of the Universe figurák hivatalos újrakiadása. Fontos azonban, hogy licenszelt termékekről van szó: A franchise továbbra is a Mattel tulajdona, de a gyártás egy időre átkerült a Super7-höz, ami ugyanakkor egyáltalán nem ment a minőség rovására. A széria méltó utódja a '80-as évekbeli figuráknak, még ha nem is teljes mértékben ugyanazok. Az alap viszont megegyezik, és minden változtatás, amit eszközöltek csak minőségibb, rajzfilmszerűbb hatást kelt.
A kollekció minden figurája 14 cm magas, a férfi karakterek mind ugyanolyan izompacsirták, míg a női szereplők természetesen jóval karcsúbbak. Skeletor szinte elkerülhetetlen volt, hogy a polcomra kerüljön, viszont nem bírtam ki, hogy ne mindjárt két darabbal gazdagítsam a gyűjteményemet: He-Man és titkos alteregója, Adam herceg közül végül az utóbbi vásárlása mellett döntöttem, azon egyszerű okból, hogy Adam ruhája különleges, bársony hatású anyagot is tartalmaz. Arca és alkata egy az egyben megegyezik hősi énjével, csak az outfit és a fegyvereik színe az, ami eltér. A csomagolás is iszonyat retro, kicsit sajnáltam is kibontani őket, de már csak azért is ki kellett, hogy tényleg jobban szemügyre tudjam venni a figurákat. Nem árt tudnod azt is, hogy ez a kollekció már valószínűleg nem sokáig lesz elérhető, ugyanis hamarosan visszakerül a gyártás a Mattelhez. Szinte a nyakamat tenném rá, hogy a Netflixnél jelenleg készülő Masters of the Universe: Revelation című animéhez vadonatúj, modernebb figurák érkeznek majd, amiket a nagy múltú játékgyártó cég már valószínűleg nem szívesen bízna másra. A Super7 bejelentett még egy Battle Cat, valamint egy Panthor figurát ehhez a sorozathoz, mielőtt még minden jog visszakerülne a Mattelhez. Szóval azt javaslom, hogy még most vásároljatok be ebből a szériából, elég valószínű, hogy én is veszek még néhányat, mert egyszerűen imádom őket. A dobozon határozottan kihangsúlyozták, hogy ezek nem játékok, hanem gyűjtői darabok, és hogy csak 14 éves kor felett ajánlják őket. Először kicsit szigorúnak éreztem ezt, de kibontás után rájöttem, hogy bizony jogos a figyelmeztetés. A figuráknak ugyanis vannak részei, amik kissé sérülékenynek tűnnek, ha én kaptam volna gyerekként ilyet, az első lett volna, hogy elhagyok róluk valamit, aztán ment volna a sírás-rívás.

Egy szó, mint száz, ezek nagyon jópofa kis figurák, minden MOTU rajongónak érdemes beszereznie legalább egyet! A bábuk jelenleg 9.990 Ft-ba kerülnek a Fantasmaniaban.



80sTees Skeletor póló

Ezzel a márkával sokáig szemeztem, mielőtt bármit vásároltam tőlük, az áruk ugyanis némileg borsosnak mondható. Ez a póló jelenleg 32 dollárba kerül (kb. 11.000 Ft), viszont korántsem ez a legdrágább termékük. Mikor megérkezett, kibontás után egyből szúrós ecetszag csapott meg, ráadásul a minta is kicsit tapadós érzést keltett. Ekkor már némileg aggódtam, hogy vajon jó vásárt csináltam-e. Kérdéses volt, hogy tényleg megért-e ennyit ez a minta, vagy rövid idő után elkezd majd leperegni, mint egy Pom-Bär macis tetoválás. Ezt kivizsgálandó úgy döntöttem, hogy hordom pár hónapig a pólót, mielőtt írnék róla. Legnagyobb megelégedésemre Skeletor számtalan mosás után is ugyanolyan élénk, mint újkorában! A szeme szinte világít, egyértelműen ez a ruhatáram egyik ékköve. 
Az 80sTees oldalán rengeteg egyéb licenszelt mintát lehet találni, ezek jelentős része képregényes, filmes, rajzfilmes, tv sorozatos, ráadásul nem csak a 80-as évekből. Ha geek ruházatra vágysz, szerintem ennél jobb helyet keresve sem találsz, itt aztán tényleg minden van, egyszerűen brutális a választék.

Ez volt mára a Merch Mánia, de ne csüggedjetek, biztos nem most olvastatok utoljára a Masters of the Universe-ről az oldalon. Reményeim szerint hamarosan rátérek a DC jelenleg futó Masters of the Multiverse képregényére, emellett a Netflix is biztos hamarosan megszellőzteti az első látnivalókat a készülő animéjükből. Már alig várom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése