Peter Parker: The Spectacular Spider-Man by Chip Zdarsky Vol. 1-2

2019. március 15., péntek

Izgatottan vágtam neki Chip Zdarsky 2017-es Pókember sorozatának, amiről már számtalan pozitív véleményt olvastam a legkülönbözőbb online felületeken. Az írót a Sex Criminals című Matt Fraction széria révén ismerhetitek, ahol társszerzőként működött közre, idén pedig a Daredevil borítókra is felkerült a neve, de ez a sorozat sajnos még csak füzet formájában elérhető.

Új olvasóknak egy kis háttérinfó: A ’70-es években a Pókember képregények fősodrának számító Amazing Spider-Man olyan jól fogyott, hogy a Marvelnél úgy döntöttek több szálon is folytatják a karakter kalandjait. Így született meg a Spectacular sorozat, ami kicsit függetlenebb történeteket próbált elmesélni, míg a nagyobb eseményeket továbbra is az Amazing Spider-Man füzetekben kellett keresni. Ezzel egyszerre több kreatív csapat is lehetőséget kapott, hogy kamatoztathassák tehetségüket. Emellett tudatosan törekedtek arra, hogy az egymással egy időben megjelenő képregények más hangvételben íródjanak. Az egyikben Peter Parker kapott nagyobb szerepet, a másikban Pókember, máskor ez megcserélődött attól függően, hogy éppen melyik korszakban melyik írók döntöttek hálószövő barátunk sorsáról. Gyakran felmerül a kérdés, hogy kánon-e a Spectacular sorozat. A széria része a hivatalos történetfolyamnak, ráadásul az Amazing eseményei kihatnak a Spectacular-ra és ez fordítva is igaz. Viszont tudni érdemes, hogy a két cím bár párhuzamosan fut, a történetük sokszor nem egy időben játszódik. 

A sztori dióhéjban a következő: Pókember talál egy telefont egy kisstílű New Yorki bűnözőnél, ami a Stark Industries gyártmánya és ami hírhedt arról, hogy feltörhetetlen. Csak hogy ezt a készüléket nagyon is feltörték, mi több, lenyomozhatatlanná tették. Peter elhatározza, hogy utánajár az ügynek, a nyomok végül Wilson Fiskhez, vagyis a Vezérhez vezetnek. Mindeközben megismer egy tudóst, aki szuperhősök számára tervez fejlesztéseket...



A Zdarsky féle Pókember képregények történetmesélési stílusa kísértetiesen hasonlít Nick Spencer 2018-ban útnak indított Amazing Spider-Man sorozatához. Bár nemrég Spencer első TPB-jéről is elismerően nyilatkoztam, kettejük közül mégis Zdarskyt érzem erősebbnek. A poénok valahogy jobban működnek, a drámai pillanatok drámaibbak, az összhatás egy leheletnyivel komolyabb. A megszokott support cast ezúttal háttérbe szorult, MJ és May néni szerepelnek ugyan, de nem fontos részei a történetnek. Helyette olyan segítőket kapunk, mint Fáklya, Peter húga Teresa Parker, valamint J. Jonah Jameson. Igen, jól olvastad, nincs elírás. Peter egykori munkáltatója, a Hírharsona volt főszerkesztője ezúttal Pókember mellé áll! Sajnos nem árulhatom el hogy történt ez anélkül, hogy elspoilerezném a legjobb részeket, de annyit elmondhatok, hogy ez a pálfordulás az egyik legzseniálisabb és legbátrabb része a sorozatnak. Az olvasó egy pillanat alatt megbocsátja az összes rosszat, amivel az öreg J.J. valaha is megkeserítette Pókember életét. 

Adam Kubert teljes munkásságának felsorolása egy önálló cikkben is elférne, a művész régi motorosnak számít már a rajzolók között, akit a Marvel és a DC egyaránt szívesen alkalmaz. A borítókat szeretném külön is kiemelni, legalábbis nekem azonnal eladták magukat a pókruháról készült közeli képek. Az interior oldalak szintén parádésra sikerültek, a Spectacular Spider-Man kívül-belül hozza a minőséget. Normál esetben nehezen emésztem meg, ha menet közben lecserélnek egy bevált illusztrátort, pláne ha a váltás még szembetűnő is. Michael Walsh esetében viszont látszik, hogy nem csak azért kapta meg a 6. részt, mert Kubert éppen nem ért rá, hanem mert ide tényleg az ő rajzstílusa passzolt a legjobban a megváltozott setting miatt. Így nem hogy nem zavart a csere, de egyenesen imádtam, utána pedig amúgy is visszakerült Kuberthez a labda.

Chip Zdarsky minden várakozásomat felmúlta még annak ellenére is, hogy sokan ódákat zengtek a sorozatról, egészen biztosan beszerzem a Spectacular Spider-Man mind az 5 részét. Ha egy ütős, modern Hálófej sztorira vágysz, akkor ezeket a képregényeket nem érdemes kihagynod!

A cikkemet a Marvel Magyarország oldalán is megtalálhatjátok.



I was very excited to dive into Chip Zdarsky’s Spectacular Spider-Man from 2017, since the series recieved tons of good reviews on many sites I came across. You might know the writer from Sex Criminals by Matt Fraction, where he was a co-writer, and now he is also the main writer of Daredevil comics, which is not available in TPB format yet.

A little background info for new readers: In the ’70s the main Spidey title, The Amazing Spider-Man was so popular, that Marvel decided to continue the hero’s stories in multiple comics. This is how The Spectacular Spider-Man was born, which tried to tell more independent stories, while they kept this larger events in The Amazing Spider-Man. As a result, multiple creative teams got the opportunity to show their talent. Meanwhile they made an effort to hit a different tone in their series. One focused on Peter Parker, while the other focused more on Spider-Man, sometimes they switched, depending on the era and which writers decided the fate of Spidey around that time. Many times they ask: Is Spectacular Spider-Man canon? It is and it affects the continuity of The Amazing Spider-Man, and vica versa. However, while the two titles were released together it doesn’t mean their story takes place at the same time.

The plot in a nutshell: Spider-Man takes a phone from a low level criminal. The phone is the product of Stark Industries and famous for it’s impossibility to hack. But this one got hacked and someone made it untracable. Peter decides to investigate, the clues lead him to Wilson Fisk, the Kingpin. While playing the detective he meets a scientist who’s making developments for superheroes...



Zdarsky’s storytelling reminds me of Nick Spencer’s Amazing Spider-Man, which started in 2018. While I spoke in high terms about Spencer’s first TPB, I have to say Zdarsky’s series is stronger. The jokes are funnier, drama is more dramatic, the overall impression is a bit more serious. While MJ and Aunt May is in the comic, they only appear for a short time, the usual support cast is now fading in the background. Instead we got help from the Human Torch, Peter’s sister Teresa Parker and J. Jonah Jameson. Yes, there’s no misprint. Peter’s former boss, ex-editor in chief of the Daily Bugle is now on Spider-Man’s side! I can’t tell how this happened without spoiling the best parts, but this turnaround is the bravest and most brilliant part of the comic. You’ll forgive old J.J. all the bad he tried to ruin Spiderman’s life with.

I could fill an entire article with Adam Kubert’s bibliography, he is a real veteran among comic book artists. DC and Marvel both likes to employ him. I’d like to highlight the covers, the close up pictures of the Spider suit just sold themseves to me immidiately. The interior pages are also top quality, The Spectacular Spider-Man shines both on the inside and the outside. Normally I don’t like when they change an illustrator, who I got used to. Especially if the change is highly visible. But in the case of Michael Walsh it’s obvious, that he didn’t drew issue 6 because Kubert didn’t have time, he did it because his style suits the changed setting better. I really liked it. Besides, Kubert had the ball again from issue 7.


Chip Zdarsky surpassed my expectations, even after I saw many people praising his series. I’ll definitely get all 5 volumes of The Spectacular Spider-Man. If you’re looking for good, modern Webhead comics you should not miss this!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése