Flash Forward by Scott Lobdell

2020. március 2., hétfő

A DC Comics háza táján egyértelműen valami nagy dolog van készülőben, de hogy pontosan mi, arról még vajmi keveset tudunk. Az eddig nem hivatalosan 5G névre keresztelt projekt nagy szerepet játszott az utóbbi hetek pletykáinak és álhíreinek terjedésében, dacára annak, hogy a kiadó gyakorlatilag még semmit nem árult el arról, hogy mire is számíthatunk. Eddig Jim Lee nyilatkozata volt a legbeszédesebb, melyben megerősítette, hogy nem rebootot terveznek. Ebből arra tippelek, hogy az 5G valószínűleg egy a korábbi krízisekhez hasonló kozmikus event lesz, ami ugyanakkor nem írja maga körül újra a világmindenséget. Persze én is csak találgatok. A februárban bejelentett Generation Zero és Generation One című képregények nem titkolt célja, hogy némi betekintést engedjenek abba, hogy mit terveznek pontosan a kiadónál a jövőre nézve. A Generation Zero valamivel aktuális cikkünk témája, a Flash Forward eseményei után veszi fel a fonalat, így utóbbi alighanem kulcsfontosságú lesz a későbbi eseményekre nézve. Még mielőtt azonban belekezdenél a Flash Forwardba, mindenképp olvasd el a Heroes in Crisist, amiről már írtam korábban a blogon, és ami gyakorlatilag történetünk előzménye. Nagy rá az esély, hogy nem fog tetszeni, de akkor is elengedhetetlen, hogy tudd min ment keresztül korábban Wally West. 

A Flash Forward történetét Scott Lobdell írta, akit főként a Red Hood and the Outlaws képregényei miatt ismernek a DC fanatikusok. Ezt a sorozatát én is az egekig magasztaltam több korábbi cikkemben is, sokan a Rebirth korszak legjobb szériájaként emlegetik. Jason Todd kalandjai után nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon Lobdell mihez kezd a jobb napokat is megélt Flash karakterével (mert ugyebár Wally épp ugyanúgy kiérdemelte a Flash nevet, mint Barry Allen, vagy Jay Garrick.) 

Wally West a világ leggyorsabb embere. Vagyis csak volt, míg a világegyetem újra nem íródott nélküle és a családja nélkül. Wally végül visszatért, és megpróbálta tovább élni az életét, de hiába, a tragédia sajnos megtörtént. A Heroes in Crisis eseményei után új kalandra kísérjük az egykori Flasht, hogy megváltást nyerjen a kozmoszban, ami minden erejével el akarta pusztítani őt... 


A Rebirth korszak sokak szerint méltatlanul bánt Wallyval, akit valóban végighúztak az írók a sárban, szóval tényleg nagyon ráfért már egy jó sztori. Legnagyobb megelégedésemre Lobdell nagyszerűen hozta a karaktert, hosszú ideje most először éreztem, hogy ez ugyanaz a Flash, aki Mark Waid és Geoff Johns történeteiben szerepelt. Kicsit olyan ez, mint amikor rommá vernek valakit egy boxmeccsen, de aztán talpra áll, és az utolsó körben kiütéssel legyőzi az ellenfelet. Más szóval a DC Univerzumnak előbb meg kellett semmisítenie Wally Westet, hogy aztán ismét az egekig szállhasson.

A másik dolog, ami abszolút pozitív irányba döntötte a mérleget, hogy a történetben nagy szerepet kap a sötét multiverzum, ami szerintem az utóbbi évek egyik legjobb ötlete volt a DC-nek, pontosabban inkább Scott Snydernek. Ha nem vagy tisztában a koncepcióval, akkor érdemes elolvasnod a Dark Nights Metal című eventet, de azért nagy vonalakban elmondom miről is van szó:
A multiverzum alatt létezik az úgynevezett sötét multiverzum, ami szó szerint rémálom világok halmaza. Minden esetben valaki, vagy valakik legnagyobb félelmeinek megtestesülései, ahol mindig a lehető legrosszabb forgatókönyv játszódik le. Viszont pontosan emiatt ezek a Földek nem stabilak, eleve pusztulása vannak ítélve, csakhogy aztán újak lépjenek a helyükbe. Legalábbis többnyire, a Flash Forwardban éppen az okozza galibát, hogy az egyik ilyen világ nem akar meghalni. 



A sok pro után most következzen némi kontra, ugyanis a képregénynek egyértelműen vannak hibái. A Flash Forward másik legfontosabb szereplője Tempus Fuginaut, egy kozmikus entitás, aki... Izé... Nos, pont olyan mint bármelyik másik kozmikus entitás. Az ő dolga, hogy felügyelje a multiverzumok biztonságát és ne hagyja, hogy közülük bármelyik felborítsa a teremtés/pusztulás egyensúlyát. Vagy valami ilyesmi. Ezúttal a sötét multiverzum kerekedett felül, Tempus pedig Wallyt bízza meg, hogy rendezze a helyzetet. Ami viszont kimondottan irritáló, hogy minden használható információt elhallgat hősünk elől, mondván "neked kell rájönnöd", holott mindenkinek az lett volna az érdeke, hogy minél előbb elhárítsák a katasztrófát. Tempus mellesleg egyfajta narrátor szerepet is betölt, viszont összességében szerintem egy elég fantáziátlan karakter, vagy legalábbis még nem volt alkalma kibontakozni. 

A másik negatívum, hogy nem igazán tudom ezt az egészet teljes értékű történetnek nevezni, mivel nem kapott tisztességes lezárást. A Flash Forward sokkal inkább egyfajta felvezető, amivel elkezdtek megágyazni a későbbi fontos eseményeknek. Magyarán ez csak amolyan teaser sztori, ha olvastad a Rebirth korszakból a Batman/Flash: The Button című kötetet, na az pont ilyen volt. Mindenesetre engem kissé bosszant, hogy így lógva hagyták az egészet, viszont nyilván ezzel akarják elérni, hogy megvegyem a folytatást is. Igazából egy szavam nem lehet, mert valószínűleg tényleg meg fogom. 


Az illusztrációkat Brett Booth készítette, aki leginkább arról ismert, hogy Jim Leevel közösen alkották meg Backlash karakterét a Wildstorm Comicsnál. A rajzok igényesek, ami pedig kifejezetten megfogott, az Wally mimikája, melyben szintén korábbi önmagát véltem felfedezni. A Flash Forward vizuális részére bizony nem lehet panasz, tényleg nagyon-nagyon szép munka. 

A történet végére Wally Westből a DC Univerzum legnagyobb hatalommal bíró karaktere vált, de vajon mit jelent mindez a későbbiekre nézve? Az viszont biztos, hogy ezeknek az eseményeknek az ismerete elengedhetetlen lesz, amikor hőseinkre rászakad a... Nos, még nem tudjuk pontosan mi. 2020 nagyon izgalmas év lesz képregények terén, szóval nem árt, ha naprakész vagy a témában. Ha nem akarsz lemaradni semmiről, kövesd a MetaComix blogot! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése