Hawkeye Vol. 1: My Life as a Weapon by Matt Fraction

2020. március 27., péntek

Matt Fraction neve nemrég szerepelt az oldalon, legutóbb munkásságának egyik legfontosabb darabjáról, a 2008-as The Invincible Iron Man sorozatról írtam pár sort. Ezúttal egy másik Bosszúálló felé kacsintgattam, és a 2012-es Hawkeye szériát lapoztam fel, ami legnagyobb meglepetésemre talán a múltkori Vasember sztorinál is jobban szórakoztatott. Mostanra meggyőződtem róla, hogy Fraction igazi nagyágyú, aki egy pillanat erejéig sem hagyja unatkozni az olvasót. Nézzük! 

Clint Barton, aka. Sólyomszem a világ legjobb mesterlövészévé vált, később pedig csatlakozott a Bosszúállókhoz. De mit csinál, amikor épp nem velük van küldetésen? Természetesen az igazságért harcol. Vagy épp tetőtéri barbecue partykon lazít. Máskor pedig Kate Bishoppal, a másik Sólyomszemmel alkot verhetetlen párost. Hol rablásokat próbálnak meghiúsítani, hol pedig nyaktörő autós üldözésekben vesznek részt. Egy nap azonban a S.H.I.E.L.D. felkeresi Bartont egy ellopott videókazetta miatt, ami könnyen a világ legüldözöttebb emberévé teheti őt... 



Az első kérdésem a My life as a Weapon elolvasása után az volt, hogy MÉGIS MI AZ ISTENÉRT NEM CSINÁLT A MARVEL SZÓLÓ HAWKEYE FILMET!!!??? Clint valószínűleg a leglazább karakter, akivel valaha találkoztam képregények lapjain, a legveszélyesebb szituációkban is nevetségesen higgadt marad, ami a történetek humorának elsőszámú forrása. Érdekes szupererők híján leginkább a személyisége az, ami elviszi hátán a sorozatot. Az egész alaphangulat sokkal könnyedebb, mint a fentebb említett Invincible Iron Man szériában, öröm látni, amikor egy író ennyire sokoldalú. Továbbá az is biztos, hogy ez a legkirályabb képregény azok közül, amiket a 2012-es Marvel Now relaunchból olvastam. Sólyomszem mindenre úgy reagál, mintha minden, ami vele történik a legtermészetesebb dolog lenne a világon, pedig biztosíthatlak, hogy az élete minden, csak nem átlagos.

Kate Bishop szintén imádnivaló karakter, ráadásul mint sidekick is remekül megállja helyét. Miután Clintet egy időben halottnak hitték, Kate vette át a szerepét, kezdett íjjal lövöldözni, valamint a Fiatal Bosszúállók közé is belépett. Mikor az eredeti Sólyom visszatért, ő már a Ronin nevet használta, később viszont ismét magára öltötte az eredeti jelmezt. Így lett egy Sólyomszemből kettő, nekünk pedig nincs okunk bánni, hogy mindez így alakult. A gyűjteményben helyet kapott a Young Avengers Presents 6. száma is, ami első találkozásukat meséli el. 



A sorozat első három számának illusztrációit David Aja követte el, akinek filctollszerű rajzai elsőre talán nem olyan látványosak, de néhány oldal után egyértelműen érezhető, hogy tökéletes választás a kicsit földhözragadtabb sztorikhoz. A negyedik és ötödik számokban Javier Pulido ragadott ceruzát, akinek munkásságában azért bőven lehet hibákat találni. A karakterek sok helyen elég nyomott fejűre sikerültek, amibe nekem azért igencsak szokásom belekötni. A Young Avengers 6. számának rajzait Alan Davis készítette, stílusát tekintve ez áll legközelebb a hagyományos, mainstream képregényes artworkhöz. 

Ha szeretnél valami igazán badass képregényt olvasni, akkor ne keress tovább. Matt Fraction Hawkeye sorozata csordulásig tele van akcióval, abszurd, vicces helyzetekkel, a szórakozás garantált. Hamarosan folytatjuk a következő, Little Hits című kötettel. Ne hagyd ki! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése