Shazam! (2018-) #5-10 by Geoff Johns

2020. január 30., csütörtök

Ritka, amikor egy frissen indult képregényszéria olyannyira lázba hoz, hogy meg sem várom a TPB megjelenést, hanem füzetnyi fejezetenként (single issue) kezdem el darálni. Geoff Johns Shazam! sorozatánál viszont pontosan ez történt, az első 4 számról már ejtettem is pár szót a blogon, a napokban pedig újult lelkesedéssel vetettem bele magam Billy Batson és a Shazam család kalandjaiba. Furcsaság egyébként, hogy az első 6 fejezetet tartalmazó hardcover sem Amazonon, sem a Book Depository-n nem elérhető. Valószínűleg nem nyomtattak eleget és szétkapkodták a készletet, szóval ha most rögtön akarsz nekivágni a mókának, akkor szerintem a Comixology erre a legjobb választás. Nézzük mi történt a 4. szám után a következő 6 fejezetben! 

Veszélyben a srácok! Billy, Darla, Eugene, Freddy, Mary és Pedro szétszóródtak a mágikus birodalmakban, amik sokkal veszélyesebbek, mint amilyennek elsőre látszanak. A Szörnyföldére vezető járat egyenlőre még zárva, de vajon meddig, és milyen borzalmakat rejt? Doctor Sivana és Mister Mind mesterkedésének köszönhetően minden a feje tetejére állt, de vajon mit nyernek ők mindezen? Ráadásul a káosz közepette Billy apja is felbukkant a semmiből! Vajon miképp fogadja hősünk a viszontlátást, miután ő élete nagy részét árvaházakban töltötte? És ha már visszatérés: Lehetséges, hogy a varázsló, aki kiválasztotta Billyt életben van? 



Mister Mindra utaltam burkoltan a korábbi cikkemben, de akkor nem neveztem meg konkrétan. Most viszont ejtek pár szót a karakterről azok kedvéért, akik nem ismerik: Mr. Mind egy pirinyó kis hernyó (nem vicc), aki sokkal veszélyesebb, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Legfontosabb képessége az agykontroll, ami miatt felmerül a kérdés, hogy Sivana vajon teljes mértékben önszántából cselekszik-e, vagy irányítás alatt áll. Ha tippelnem kell, szerintem az előbbi, de hátha érnek még meglepetések! Mister Mind az alapítója a Monster Society of Evil nevezetű szervezetnek, ami a képregénytörténelem legelső szupergonoszokból álló csapataként vált ismertté. Ha velem együtt olvasod Geoff Johns aktuális sorozatát, úgy biztosan hallani fogsz még róluk! 

A korábbi cikkben kivesézett 4. szám Black Adam felbukkanásával ért véget, amivel az író durván kiéheztetett a folytatásra. Egyenlőre nem tudni, hogy milyen szerepet szán Johns a bukott bajnoknak, akinek szintén nem érdeke, hogy Sivana és Mind felforgassák a mágia világát. Őszintén remélem, hogy a folytatásban láthatunk majd egy Black Adam/Shazam társulást, az eddigiek alapján egyáltalán nem tartom kizártnak. Mindemellett Billy apjának karaktere is egészen meglepő, szívmelengető fordulatot vett, ami után hősünk világa biztos, hogy nem lesz többé ugyanaz! 

Az eddig leírtak után kicsit olyannak tűnhetek, mint a kissrác a YouTube videón, aki a '90-es években Nintendo 64-et kapott karácsonyra. Bevallom, úgy is érzem magam, és ezért nem lehetek elég hálás. A most futó Shazam! messze az egyik legjobb, legszerethetőbb sorozat, amihez az utóbbi x időben szerencsém volt. Több szálon fut a történet, de egyszerűen követhető, hihetetlenül okosan van megírva és nincs egy karakter, aki ne lenne vagy imádnivaló, vagy izgalmas. Geoff Johns a valaha volt legkedvencebb képregényíróm, és most újra eszembe juttatta, hogy miért. Ez a hihetetlenül fantáziadús történet a legkőszívűbb felnőttből is kihozza az ujjongó gyereket, szerintem sikerült a tavalyi David F. Sandberg film alapjául szolgáló New 52 sztorit is felülmúlni. Vicces, izgalmas, kalandos, misztikus, megható és végtelenül laza. A pozitív jelzőket napestig tudnám sorolni, negatívat viszont semmit nem tudok rá mondani.


A sorozat elsőszámú művésze továbbra is Dale Eaglesham, akit Scott Kolins és Marco Santucci segített a képregény elkészítésében. A Shazam! egy szemet gyönyörködtető, szédítő, varázslatos színkavalkád. Az alkotók kihozták a maximumot a mágikus birodalmakból, szuperhős ruhákból, mindenből, amiből csak lehetett. A cikk tetején látható 5. szám borítója személyes kedvencem, nem bánnám, ha lenne belőle egy dedikált példányom. 

Ha a jelenleg futó Shazam! sorozat tartja ezt a szintet, és a DC megjelentet belőle valaha egy Omnibus HC kiadást, tuti ész nélkül fogom előrendelni. Türelmetlenül várom merre halad tovább a sorozat, ha igazán jó aktuális DC képregényt keresel, ennek bátran nekivághatsz. Csillagos ötös!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése