Secret Invasion by Brian Michael Bendis

2020. január 24., péntek


Brian Michael Bendisre rájár a rúd mostanság, ugyanis mióta átigazolt a Marveltől a DC-hez, azóta bőven kijutott neki mérges rajongókból. A gondok nem is a váltással kezdődtek, hanem azzal, hogy átvette a Superman/Action Comics képregényeket Peter J. Tomasi és Dan Jurgens íróktól. Az egyhangú negatív visszhang miatt még én sem mertem belelapozni Bendis Superman történeteibe, így nem is tapasztaltam első kézből, hogy pontosan mivel vívta ki a nép haragját. Annyit viszont tudok a számtalan dühös kommentelőnek köszönhetően, hogy az író nemes egyszerűséggel kukázta az elődei által gondosan, évek alatt felépített karakterfejlődést, csak mert az egyszerűen nem illett az ő elképzeléseihez. Ilyen esetben azt kell mondjam, hogy bizony jogos a harag, mindenesetre szeretném valamikor kideríteni, hogy tényleg ennyire rossz-e a helyzet, vagy szimplán csak túlreagálják a rajongók, amire volt már azért példa. Elvégre merész kijelentés lenne azt állítani, hogy Bendis rossz író, hiszen már nem egy alkalommal bizonyította az ellenkezőjét. Neki köszönhetjük minden idők egyik legnépszerűbb Pókember sorozatát, az Ultimate Spider-Mant, ő alkotta meg Miles Moralest és Jessica Jonest, ő írta a 2015-ös Bosszúállók film alapjául szolgáló Ultron Korát, a Mutánsvilágot, valamint aktuális cikkünk témáját, a 2008-as megjelenésű Titkos Inváziót is.

Az alakváltó űrlények, ismertebb nevükön a skrullok beszivárogtak a világ összes szupererővel bíró szervezetébe, és egyetlen céljuk van: A teljes megszállás! Az invázió napja elérkezett, a Skrullok pedig ördögi tervük részeként egymás ellen fordították a szuperhősöket! Vajon kiben bízhatnak a Föld védelmezői? Készüljetek fel sokkoló pillanatok egész sorozatára, ugyanis ezek után a Marvel Univerzum soha többé nem lesz ugyanaz! 




Bevallom őszintén, Marvel képregények esetén sokkal jobban szeretem az emberközelibb, egy főhősre fókuszáló szóló kalandokat, mint az ehhez hasonló giga crossovereket. A Titkos Invázió az egyik legerősebb kivétel ez alól, Bendis hihetetlenül pörgős sztorit hozott össze, ahol tényleg minden oldalon történik valami, ennek ellenére mégis egyszerűen követhető. A történet, ahogy az a preview képeken is látszik, brutális mennyiségű karaktert vonultat fel, akiket pont ezért nem is kezdenék el egyenként felsorolni. Ugyanakkor a képregény egyik nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá mindenkit ismerni, bőven elég, ha az A listás (legismertebb) szuperhősökkel nagyjából tisztában vagy. Emellett a sztori a saját lábán is megáll, vagyis nem szükséges száz korábbi képregényen átrágnod magad ahhoz, hogy élvezetes legyen. Az egyetlen, amit esetleg nem árt ha elolvasol előbb, az a Polgárhárború, de az sem kimondottan kötelező.

Bendis tényleg a maximumot kihozta a skrullok alakváltó képességéből, ami a történet sava-borsát adja. Ugyanis fogalmunk sincs róla, hogy vajon kik a beszivárgók, vagy hogy mióta lehetnek a Földön a percre várva, amikor támadásba lendülhetnek. Ráadásul vannak skrull alvó ügynökök is, akik maguk sem tudják, hogy igazából skrullok. Lehet, hogy a melletted álló is egy skrull. Sőt! Lehet, hogy a családod tagjai és a barátaid is skrullok. Hát nem eszelős? Mindez természetesen teljes bizalmatlanságot, vádaskodást és elkerülhetetlen összecsapásokat eredményez, csakhogy aztán kiderüljön, hogy hőseink nem is azokkal harcolnak, akivel kellene. Vagy mégis? Ebben a káoszban nehéz megmondani, hiszen tényleg bárki bőrében ott lapulhat ellenség. Lehet, hogy épp te vagy az? 




A Secret Invasion illusztrációit Leinil Francis Yu követte el, akinél erre a feladatra szerintem keresve sem találhattak volna jobb művészt. A képregény csordulásig tele van dupla oldalas, gigászi, a Végjátékot megszégyenítő csatajelenetekkel, amik láttán újra és újra elállt a lélegzetem. Ha háttérképet keresel a gépedre, akkor itt biztos találsz olyat, ami megtetszik. Emellett bekerültek a gyűjteménybe a crossovert népszerűsítő Marvel reklámok is, amik egy fiktív kampányt mutatnak be. A köztünk élő skrullokká photoshoppolt vidám felnőttek és gyerekek egyszerűen kicseszett creepyk, ha nem tudnám, hogy ez egy képregényreklám, akkor is felkeltette volna az érdeklődésemet.

A Titkos Invázió egy nagyszerű Marvel crossover képregény, legalább egyszer minden rajongónak érdemes sort kerítenie rá. A történet Január 30-án magyarul is megjelenik a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény részeként. Ne hagyd ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése