The Incredible Hulk: Planet Hulk by Greg Pak

2019. december 21., szombat

Míg a világ nagyja épp Star Wars lázban ég, én a többséggel ellentétben úgy döntöttem inkább itthon maradok, és elolvasom minden idők egyik legmeghatározóbb Hulk történetét, a 2006-os Planet Hulk-ot. Meglepődnétek, ha tudnátok hány ehhez hasonló alapművet kell még bepótolnom, de mind közül ezt éreztem az egyik legnagyobb hiányosságnak. A 2017-es Thor: Ragnarök című film ugyanis nem kis százalékban ezen a képregényen alapszik, nekem pedig nem titkoltan az az egyik személyes kedvencem a Marvel Filmes Univerzumból. Azonban ahogy az lenni szokott, az alapanyag és amit a moziban láttunk jelentős különbségeket mutat: A Ragnarök és a Planet Hulk két teljesen eltérő sztori, így egyiket sem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Miután a Föld hősei elárulták és száműzték a világűrbe, Hulk a távoli Sakaar bolygón landol, ahol a zsarnok Vörös Király uralkodik. Miután rabszolgasorba taszították, Hulkból lett a bolygó legerősebb gladiátora - ám elnyomói hamarosan rájönnek, hogy a zöld szörnyeteg felett nincs hatalmuk. Hulk és újdonsült gladiátor szövetségei lázadást szítanak, ami megváltja majd a kietlen világot - vagy épp elpusztítja azt! 




A magam részéről semmi kifogásom a korai, filmekbe is átültetett, egyszerűbb észjárású Hulkkal, de képregényekben mégis sokkal jobban szeretem a karakter intelligensebb inkarnációit. Greg Pak történetében pontosan ezt kapjuk, és bár a Ragnarök-ben az MCU-féle verzió értelmi szintje is  jelentősen megugrott, közelében sincs a Planet Hulk féle változatnak. A történet szempontjából pedig szükség is van erre, ugyanis nem hiszem, hogy a gladiátorok szívesen elfogadtak volna vezérüknek egy dühöngő óriás csecsemőt, legyen az bármennyire is erős. Banner csak pár oldal erejéig tűnik fel, amikor rövid időre sikerül Hulk fölé kerekednie.

A képregény szereplők tekintetében is számos ponton eltér a filmtől, kezdve mindjárt azzal, hogy Mr. Fantastic és Vasember játszotta a legnagyobb szerepet abban, hogy Hulkot kilőtték az űrbe. Mint azt tudjuk, a Fantasztikus Négyes soha nem szerepelt az MCU-ban, mivel a megfilmesítési jogok csak nemrég kerültek vissza a Marvelhez. Emellett a Nagymester és a Vörös Király sem ugyanaz a karakter, még ha ugyanazt a szerepet is töltik be a két történetben. Korg (a sziklaember), aki a filmekben egy egészen mókás figura, a képregényben nagyon is komoly, sőt. a Planet Hulk-ról összességében elmondható, hogy a Ragnarök-el ellentétben mellőzi a vicceskedést. Van továbbá még egy gladiátor, akit külön is kiemelnék, mivel a filmben sajnos egyáltalán nem került kidolgozásra, ez pedig Miek, a hős bogár őslakos, kinek népe szenvedte meg legjobban a Vörös Király kegyetlenségét. Az összes szereplő közül ő volt a legnagyobb favoritom, sajnálom, hogy a Ragnarök nem tudott vele mit kezdeni. Szerepel emellett még az Ezüst Utazó is, Thor viszont csak egy rövid emlék erejéig látható. 




Kapunk továbbá egy szerelmi szálat is, ami nem csak hogy nem erőltetett, de ráadásul tök jól bele is illik ebbe a kegyetlen világot bemutató sztoriba. Ha magányosnak érzed magad az ünnepek alatt, gondolj arra, hogy még a Hihetetlen Hulk is talált magának társat. Sőt, bármilyen furcsa, hősünknek kifejezetten kedvére való a Sakaar bolygó, ahol végre békén hagyják az emberek, és nem csak hogy nem ő az egyetlen szörnyeteg, de még csak nem is a legrosszabb. A kötet tartalmaz még két kiegészítést is, nevezetesen az Amazing Fantasy #15 és a Giant-Size Hulk #1 számait, amikben Amadeus Cho (a későbbi Totally Awesome Hulk) kapta a főszerepet, és amik a Planet Hulk folytatását, a World War Hulk-ot teaselik. 




A gyűjtemény végén van továbbá egy meglepően hosszú és részletes kalauz, ami bemutatja a Sakaar bolygót. Ebben tényleg mindenre kitérnek, van itt történelem, domborzat, élővilág, bemutatja a birodalmiakat, az őslakosokat, a sztoriban megismert gladiátorokat, még azt is leírja, hogy hol helyezkedik el a bolygó a világűrben. Őszintén bevallom, hogy a kézikönyvet nem olvastam végig, mivel ez már tényleg csak extra. Az alkotók szándékát azonban őszintén értékelem, és ha valakit érdekel, akkor biztosan hozzá fog tenni az élményhez.

A Planet Hulk mindenkinek ajánlott olvasmány, akinek tetszett a Thor: Ragnarök című film. A sztori egyébként magyarul is megjelent a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény részeként Hulk Világa címmel. Ezek után izgatottan várom, hogy elolvashassam a folytatást, a World War Hulk-ot, amiben a Föld hőseinek bizony minden okuk megvan, hogy összecsinálják magukat. Semmiképp se hagyd ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése