Scooby-Doo's Greatest Adventures by various

2019. december 5., csütörtök

Durva belegondolni, hogy fél évszázada rajtolt el a Scooby-Doo, merre vagy? című animációs sorozat, ami több generáció gyerekkorát tette felejthetetlenné, többek között az enyémet is. A szériát több reboot, valamint élőszereplős film is követte, a rajongók viszont egyetértenek abban, hogy az eredeti Hanna Barbera rajzfilmeket semmi sem múlhatja felül. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy később képregények is születtek - és születnek máig a sorozat alapján, amikből a DC nemrég kiadott egy 50. szülinapi válogatást.

A DC és a Warner Bros. kapcsolata azért nagyszerű, mert két irányban működik - Vagyis míg a Warner előszeretettel filmesíti meg a DC képregényeit, addig a DC örömmel készít képregényeket a Warner tulajdonában lévő karakterekről, jelen esetünkben Scooby-Doo-ról és a kotnyeles kölykökről. Ennek köszönhetően már egészen hajmeresztő ötletek is születtek, a Scooby Apocalypse például teljes mértékben újraértelmezte a koncepciót a felnőtt közönség számára, az eredmény pedig parádésra sikerült. A Scooby-Doo's Greatest Adventures történetei azonban pont az ellenkezőjét teszik, ahelyett, hogy kiforgatnák a szereplőket, meghagyták őket olyannak, amilyennek eredetileg megszerettük őket. A gyűjtemény a Scooby-Doo, a Scooby-Doo Team-Up és a Scooby-Doo, Where Are You? válogatott számait tartalmazza. Mindhárom sorozat különálló, egymástól független, önmagukban is élvezhető epizódokból áll. 




A Scooby-Doo és a Scooby-Doo, Where Are You? történetei többnyire nem okoztak túl sok meglepetést. Amellett, hogy a sztorik nagyon rövidek és egyszerűek, néha túlságosan kevés karaktert vonultatnak fel. Sokszor már az első oldalon egy fancsali arckifejezésből tudtam, hogy ki rejtőzik majd az álarc alatt, ütős, váratlan fordulatok pedig nem igazán voltak. Mivel a rejtélyek nem voltak túl rejtélyesek, ezért némileg méltatlannak érzem ezt a nagy múltú franchisehoz, az írók igazán megerőltetették volna magukat kicsit. Akadnak azért kivételek, de a történetek 90%-ára érvényesek a leírtak. Azt azért elismerem, hogy a poénok tényleg megnevettetik az embert, és hogy a szereplőket sikerült jól eltalálni. Bár Scooby-Doo képregények esetén ez talán nem akkora érdem, hiszen meglehetősen egydimenziós karakterekről beszélünk, akik többnyire minden történetben ugyanazt a szerepet töltik be. 




A Scooby-Doo Team-Up számai már sokkal érdekesebbek, ezekben a crossoverekben ugyanis más Hanna Barbera karakterekkel és *dobpergés* DC szuperhősökkel és gonosztevőkkel együtt csöppennek rejtélyekbe a srácok. A recept meglepően jól működik, az élmény pedig semmi máshoz nem fogható. Szerepelnek Flintstone-ék, Jetsonék, Batman, Superman, Supergirl, Wonder Woman, Swamp Thing, Solomon Grundy, Harley Quinn, Poison Ivy és még lehetne napestig sorolni. A DC karakterek ebbe a soft, laza hangulatú világba is tök jól beleillenek, sőt, a változatosság kedvéért felüdülés volt kicsit lightosabb képregényekben látni őket.

Az artworkről túl sok szót ejteni nem lehet, az alkotók itt is a hagyományőrzésre törekedtek. A karakterek és a rajzstílus egy az egyben olyan, mint a régi rajzfilmekben, persze a modern technikának köszönhetően a kép tisztább, a színek élénkebbek. Aminek külön örültem, hogy a rosszfiúkat sikerült legalább mérsékelten ijesztőre rajzolni - a cukimukiskodás és a gagyi szörnyek nagy szerepet játszottak abban, hogy a nemrég bejelentett CGI animációs film, a Scoob első előzetese semmilyen pozitív érzelmet nem váltott ki belőlem. Ha a gyűjtemény nem is hibátlan, az azért a védelmére szól, hogy pontosan azt a hangulatot hozza, ami a Scooby-Doo franchisetól elvártam. 




A Scooby-Doo's Greatest Adventures nem minden része fogott meg, de összességében véve szórakoztató olvasmány, ami pont arra jó, hogy a komolyabb képregények mellett valami lazábbal is múlasd az idődet. Mivel a gyűjteménybe nem került bele az összes, ezért kénytelen leszek a Scooby-Doo Team-Up többi számát egyenként beszerezni - hiszen rengeteg izgalmas crossover van még, amikben szerepel Flash, a Tini Titánok, Aquaman, Shazam és számtalan más DC és Hanna Barbera karakter. Egyszóval nem most olvastatok utoljára a kotnyeles kölykökről, sőt, a Scooby Apocalypse folytatásával még szintén adósotok vagyok. Persze ezt már csak jövőre, addig is olvassatok sok képregényt és persze Metacomix Blogot! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése