The Amazing Spider-Man Epic Collection: Return of the Sinister Six by David Michelinie & Charles Vess

2019. július 2., kedd

A Marvel Epic Collection névre keresztelt sorozata a kiadó hőseinek meghatározó kalandjait hivatott egybegyűjteni 300-500 oldalas TPB-k formájában, melyek természetesen digitálisan is megvásárolhatók. A Return of the Sinister Six című kötet David Michelinie néhány izgalmasabb történetét tartalmazza, egészen pontosan az Amazing Spider-Man számait 334-től 350-ig. Michelinie máig a Marvel egyik legnagyobb jelentőségű írója, hiszen olyan karaktereket köszönhetünk neki, mint Venom, Vérontó, Hadigép, a Hangya és még sorolhatnám. A '80-as, '90-es években ő követte el Pókember néhány legfontosabb kalandját, amiket a rajongók máig a legjobbak között tartanak számon. 

A kötet elején helyet kapott egy Spirits of the Earth című történet is, amit nem Michelinie, hanem Charles Vess írt és rajzolt. Nem szépítem, egyszerűen DÖGUNALOM. A sztoriban M.J. örökölt egy házat megboldogult nénikéje után, így Peter és ő ellátogatnak a skót felföldre. Nem, ez sajnos nem egy Hegylakó crossover, hiába kívántam, hogy bár az lenne. A plot ugyanis sajnos rettenetesen érdektelen, a karakterek még annál is inkább, egyszerűen nem is értem miért került bele a gyűjteménybe. Nagyon ritka, hogy valamit átlapozok, most viszont kénytelen voltam, mert egyszerűen nem bírtam végigszenvedni. Kár, mert a rajzok egyébként nem csak szépek, de meg is előzték a korukat. 



A gyenge start után következett az, amiért megvásároltam a gyjteményt, ugyanis Doctor Octopus nem csak hogy rosszban sántikál, hanem valami egészen nagy dobásra készül. Méghozzá annyira, hogy terveihez összehívja a Baljós Hatos tagjait, azonban nem mindenki örül a csapat újraegyesítésének. Az eredeti Hatosból szerepel Mysterio, Homokember, Electro, Keselyű, Kraven helyét pedig a Vészmanó vette át. Igazi klasszikus Pókember sztori annak legjobb ellenségeivel, egyszerűen hibátlan.

Ezzel még nincs vége, hiszen a történet, ami a kötet címét kölcsönözte csak kis része a gyűjteménynek, a folytatásban Pókember a Femme Fatales nevű, női szupergonoszokból álló csapattal csapott össze. A zsoldosok mögött azonban Pókember egyik régi ellensége áll, de vajon kicsoda? Az ízig vérig '90-es évek hangulatát tükröző történet ma már kicsit megmosolyogtatja az embert, amiről főként a Femme Fatale tagjainak mókás megjelenése tehet. A sztoriban feltűnik Skorpió, Fekete Macska, és még sokan mások. 




Ezt követően debütált egy új szereplő, név szerint Cardiac, akiről elsőként nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy melyik csapatban játszik, főleg mivel olyan gonosztevők segítségét is igénybe veszi, mint Rhino. Ráadásul egy régi közönségkedvenc karakter is visszatért: Venom, aki alig várja a visszavágót Pókemberrel. Az összecsapás elkerülhetetlen, ráadásul ezeken az oldalakon teaselik először Vérontó születését. 

Az utolsó történetben Pókember a Fekete Róka nevű öreg tolvaj nyomába ered, aki nyugdíjas évei megalapozásához öltötte fel ismét a jelmezt. Sajnos azonban olyasmit tulajdonított el, amit nem kellett volna, hamarosan nem kis kalamajkában találja magát, ráadásul egy olyan ellenséggel szemben, aki ellen az ő képességei aligha érnek valamit. 



Az artwork Eric Larsen és Mark Bagley munkája, utóbbi különösen meghatározó szerepet töltött be Pókember ezen időszakában. A minőség ugyanakkor kissé felemás, akadnak kimondottan furcsán megrajzolt arcok, amiket lehet ma már inkább visszaküldenének, mert rontják az összképet. Azért szerencsére nem ezek vannak többségben, egészen biztosan mindenki tud majd választani legalább egy kedvenc panelt, ami a lehető legjobban visszaadja kedvenc falmászó hősünket. A borítók között szintén akadnak legendás darabok, amikkel lehet csak szimplán a neten böngészve is találkoztál már, pl. az Amazing Spider-Man #347, amin Venom egy Pókember maszkos koponyát tart a kezében. 

Az első 80 oldalt leszámítva a Return of the Sinister Six-t nagyon is megéri megvenni, hiszen van benne további 420 oldalnyi tömény, klasszikus Pókember akció. Ha érdekel a folytatás, a következő a sorban a Carnage Classic című kötet, amiben az első Pókember vs. Vérontó képregényeket gyűjtötték össze. Igaz, nem árt ha tudod, hogy a két kötet között 11 szám kimaradt, ha ezek is érdekelnek, keresd meg őket külön a Comixology oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése