The Mask Omnibus by John Arcudi & Doug Mahnke Vol. 1 (Second Edition)

2019. május 7., kedd

A Dark Horse Comics nemrég ismét nyomdába küldte a kiadó szent grálját, vagyis az eredeti Maszk képregényeket, amik többek között a népszerű Jim Carrey film alapjául is szolgáltak. A második kiadás első kötete a Maszk, a Maszk Visszatér, valamint a Maszk Visszavág című történeteket tartalmazza. Az író, John Arcudi nevét a B.P.R.D., az Abe Sapien, The Creep, Predator és más képregények révén is ismerhetik az olvasók.

Egy rejtélyes maszk bukkant fel egy bűntől hemzsegő nagyvárosban, ami viselőjét furcsa, rajzfilmszerű figurává változtatja. Aki felteszi az álarcot sebezhetetlenné válik, de más különleges erőkre is szert tesz, amik a valóságban elképzelhetetlenek. A mesébe illő hatalomnak viszont ára van: Míg a maszkot hordja, az ember elveszti józan eszét. A tárgy egyáltalán nem veszélytelen, különösen ha rossz kezekbe kerül. És ha egyszer valaki felvette, ki irányít? Ő, vagy a maszk? 



A filmmel és a rajzfilmsorozattal ellentétben a képregény a legkevésbé sem családbarát. Záporoznak a golyók, folyik a vér, az alaphangulat sokkal komorabb. Arcudi műve ugyanis egyáltalán nem vígjátéknak készült, sokkal inkább egy krimi, ami misztikus elemekre is építkezik. És pontosan ez teszi nagyszerűvé ezt a képregényt, vicceskedés helyett egy izgalomtól fűtött sztorit kapunk, zseniálisan kidolgozott, emlékezetes karaktereket és olyan profi történetmesélést, amit egyenesen tanítani kéne. A Maszk hihetetlenül szórakoztató és pontosan azért, mert egyáltalán nem azt kapod tőle, amire a film után számítasz.

A képregény nem egy karaktert helyez középpontba, de ha mindenképp meg kell nevezni egy főhőst, akkor az Mitch Kellaway hadnagy lenne, aki a későbbi feldolgozásokhoz hasonlóan itt is küldetésének tekinti a Maszk utáni hajszát. A Jim Carrey alakította Stanley Ipkiss csak mellékes szereplője a történtnek, ráadásul koránt sincs olyan pozitív színben feltüntetve, mint a későbbi inkarnációkban. A képregény ténylegesen a maszkra fókuszál: Arra miként jár gazdáról gazdára, és miként állítja feje tetejére a lakosság, az alvilág és a rendőrség életét egyaránt. 



Bár akadnak gazfickók szép számmal a történetben, mégis csak egy valaki van, akiben a Maszk ellenfelére akadt. Ez a bizonyos valaki nem más, mint Walter, a maffia rettegett, terminátor testalkatú verőembere. Walter egy szót sem szólt azóta, hogy egy golyó átfúródott a torkán, ráadásul szemmel láthatóan immunis a fájdalomra, csak úgy mint az emberi érzelmekre. Walter az egyik legemlékezetesebb és legijesztőbb gonosztevő, akivel valaha találkoztam képregények lapjain annak ellenére, hogy meglehetősen szűkszavú (vagy inkább pont azért). Ha gyerekként olvastam volna róla volna először biztosan lett volna pár álmatlan éjszakám, de még mai fejjel is inkább arrébb ülnék, ha valaki rá hasonlítana a metrón. 



Doug Mahnke rajzai nagyon hangulatosak, a karakterek ábrázolása valósághűbb, mint a rajzfilmsorozatban, vagy a már azon alapuló The Adventures of the Mask képregényekben megszokhattuk. A valódi realizmustól azért messze járunk, hiszen a Maszk esetében elengedhetetlenek a groteszk, karikatúra szerű elemek, viszont a kidolgozottság sokkal jobban illik a sztorihoz, mintha ténylegesen rajzfilmszerűre vették volna a figurát. A panelek még ennyi év elteltével is kiállják a próbát, legyen színezés, árnyékolás, semmiben nem hagynak kivetnivalót. 

A Maszk minden túlzás nélkül az egyik legjobb képregény, amit valaha olvastam és nagyon örülök, hogy a polcomra került. A gyűjtemény második része Szeptember 24-én jelenik meg, az online könyváruházakban már előrendelhető. 


People at Dark Horse Comics decided to reprint their holy grail, the original Mask series, which also inspired the popular Jim Carrey movie. The first book of the second edition collects The Mask, The Mask Returns and The Mask Strikes Back. Readers might know the author, John Arcudi from comics like B.P.R.D., Abe Sapien, The Creep, Predator and so on.

A mysterious mask appeared in a city full of crime. The mask transforms it’s wielder to a cartoonish, invulnerable character with many unimaginable powers. But there’s a price for the magic: While the mask is on, one will lose sanity. The artifact is quite dangerous, especially in the wrong hands. And who’s in control? The wielder, or the mask? 



Unlike the movie or the cartoons, this comic is everything, but family friendly. Speeding bullets, bloodbaths, the overall mood is quite dark. Arcudi’s Mask was never meant to be a comedy, it’s more like a crime story with mystic elements. And that’s why it’s great, instead of laughter you get a thrilling story with many detailed, memorable characters and the storytelling is so good, that they should teach it as an example. The Mask is a very fun read, because you get a completely different experience from what you expect after seeing the movie.

The comic focuses on multiple characters, but if there is a protagonist, it’s Lieutenant Mitch Kellaway, who’s just as obsessed with the case of the Mask as he is in other versions. Stanley Ipkiss, who was played by Jim Carrey is a minor character, and he is not necessarily being showed as positive as he was in the movie. The comic follows the mask itself, tracks it from one owner to another, and shows how it turned the city upside down. Cops, mobsters, civilians, nobody’s safe. 



There are plenty of bad guys in the story, but only one is serious enough to give the Mask a headache. He is Walter, the muscleman of the local mob, who has the body of a terminator. Walter haven’t said a word since he got shot in the throat, he seems to be immune to pain, as well as emotions. Despite he’s not too chatty (or maybe that’s exactly why) he is one of the most memorable villains I’ve ever seen in any comic, and one of the creepiest too. I’m a bit happy, that I didn’t read about him as a kid, I spared myself from some pretty ugly nightmares. But if I use the public transport and I see someone, who looks just a bit like him, I’d rather sit somewhere else. 



Doug Mahnke’s illustrations are great, the character design is more realistic, than it was in the animated series, or in the The Adventures of the Mask comics, which are based on the cartoons. It’s far from actual realism though, the Mask definitely needs the grotesque, caricature-like elements, but it’s quite detailed and less cartoonish. The panels are still looking good after all this time, the comic aged very well. I especially like the colors and shades.

The Mask is one of the best comics I’ve ever read and I’m glad this collection is on my shelf. The second part of the Omnibus is going to be released on the 24th of September. You can already pre-order it from online bookstores.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése