Nightwing Vol.1: Blüdhaven by Dennis O'Neil & Chuck Dixon

2019. szeptember 3., kedd

Dick Grayson a kedvenc DC szuperhőseim egyike. Ő volt az első fiú, aki magára öltötte Robin jelmezét, és aki Batmannel együtt olyan jó párost alkotott, hogy végül rájuk ragadt a "Dinamikus Duó" becenév. Később mikor felnőtt maga mögött hagyta a Robin szerkót, megszületett Nightwing, aki egyes rajongók szerint nem egyszer felül is múlta korábbi mentorát. A veterán képregényíró páros, Dennis O'Neil és Chuck Dixon jóvoltából a karakter megkapta első saját képregénysorozatát 1995-ben, amit a tapasztaltabb olvasók elsőként ajánlanak, ha valaki solo Nightwing kalandokat keres. Jómagam csak helyeselve bólogatni tudok.

A kötetben két sztori is helyet kapott:

Az elsőben Nightwing újabb részleteket fedez fel szüleinek meggyilkolásáról, kiderül, hogy sokkal több mindent nem tud a halálukról, mint azt korábban hitte. A háttérben meghúzódó rejtélyes erők azonban szeretnék, ha ez így is maradna, és felbérelnek egy bérgyilkost, hogy eltegyék láb alól a kíváncsiskodó fiút...

A második történetben Batman Nightwing segítségét kéri: Adott huszonegy hulla, mindegyik áldozat Angel Marin bandájának tagja volt, és mindegyiknek kitörték a nyakát. A bűnözőket azonban nem Gothamben érte a halál, a folyó Blüdhaven felől sodorta őket a városba... 



Mi érdemes tudni Blüdhavenről? Olyan mint Gotham, csak rosszabb. A városnak ugyanis nincs saját Batmanje, a korrupció és a bűnözés mindenhová beitta magát, egyszóval Dick barátunknak egyáltalán nincs könnyű dolga. Az írók egyébként ezzel a sorozattal ültették át a karaktert a modern korba: Itt hagyta el a '80-as évekből rajtaragadt, akkor már kissé idejétmúlt frizuráját és jelmezét, valamint itt bújt bele először a ma is használt fekete-kék szerkóba, amit a legtöbben ismernek. A narratíva derekasan kiállta az idő próbáját, hiába 25 éves történetekről van szó, nem tudom azt mondani, hogy a Dixon és O'Neil féle Nightwing nem modern képregény.

Dick mellett felbukkan a már említett Batman, Alfred, a harmadik Robin, Tim Drake, valamint az egykori Batgirl, Barbara Gordon, aki ebben a korszakban tolószékbe kényszerülve az Oracle fedőnév alatt a számítógép mögül segítette Batmant és Nightwinget. Ellenfelek tekintetében megismerjük Black Mask egyik emberét, a róka maszkos Reynardot, emellett szerepel az orgyilkos Lady Vic, valamint Roland Desmond, más néven Blockbuster. 



Greg Land és Scott McDaniel rajzaiból ordít a '90-es évek hangulata, és ezt egyáltalán nem negatívumként mondom, kifejezetten jól áll Nightwingnek ez a stílus. Sőt, őszintén szólva kevés példát tudok, amikor egy képregény ennyire jól öregedett. Az illusztrációk hihetetlenül menők, a főszereplő mozdulatai látványosak, a készítők igyekeztek ezzel is kihangsúlyozni Dick légtornász tehetségét. Az egyetlen, ami mai fejjel kicsit megmosolyogtató, hogy Nightwinget Rozsomákot megszégyenítő szőr borítja, ma már talán nincs ennyire durva tesztoszteron túltengése.

Dennis O'Neil és Chuck Dixon bebizonyították, hogy az egykori Robin szólóban legalább olyan izgalmas, mint Batman, vagy a Titánok oldalán. A sorozat második részét is bátorkodtam bezsebelni, biztos, hogy nem most olvastatok utoljára Dick Graysonról a MetaComix blogon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése