Scooby Apocalypse by Keith Giffen Vol. 1-2

2019. március 4., hétfő

Egek! Itt a világvége! Vajon túl fogjuk élni? És vajon vissza lehet-e fordítani a katasztrófát?

Ki ne ismerné Scooby Doot és a kotnyeles kölyköket? A Hanna Barbera stúdió által készített Scooby Doo: Merre Vagy? című rajzfilmsorozat több generációnak is különleges helyet foglal el a szívében. A ’60-as évek óta több reboot, valamint élőszereplős film is született, de a legtöbb próbálkozás nem érte el a korábbi népszerűséget annak ellenére sem, hogy sokszor pont hogy az eredeti széria előtt próbálak tisztelegni. A Scooby Apocalypse viszont -nem kicsit bátor módon- teljesen szembe megy ezzel, és újraértelmezte a koncepciót, ráadásul kimondottan a felnőtt közönség számára. Ha nyitott vagy, és el tudsz vonatkoztatni a korábbi inkarnációktól, egészen biztosan imádni fogod az eredményt.

Kezdjük is mindjárt ott, hogy teljesen új eredettörténetet kapunk.
Vilma egy kutatólaborban tölt be magas pozíciót, a magas intellektus mellett nem kimondottan erőssége az emberekkel való bármilyen interakció. Kifejezetten nehezen tolerálható személyiség. A létesítmény, ahol dolgozik főként katonai célokra eszközöl fejlesztéseket. Bozont szintén itt keresi kenyerét, bár Vilmánál jóval alacsonyabb szinten, feladata az úgynevezett „Smart Dog” program keretein belül a megnövelt intelligenciájú kutyák gondozása. Így tett szert barátjára, Scoobyra, aki Vilma szavaival élve nem éppen a program legjobban sikerült alanya. Diána oknyomozó riporter egy kevésbé nézett TV adónál, műsorában különböző összeesküvésekről és rejtélyekről rántja le a leplet, Fred pedig, a hűséges operatőr mindenhová követi.


De hogy jött el végül az apokalipszis? Hát persze, hogy a laborban titokban kifejlesztett technovírusnak köszönhetően! Ennek következtében a világ népességének nagy része mindenféle ocsmány szörnyeteggé változott. Tudom, tudom, ez eddig rettenetesen elcsépeltnek hangzik, de a készítők és a karakterek sikeresen megakadályozták, hogy a képregény egy unalmas, ezredik Walking Dead évadba fulladjon. A szörnyek valódiak, nincsenek álarcok és alatta megbújó szélhámosok, a srácok ezúttal igazi rémálomba csöppentek bele.



A szereplők új, modern külsőt is kaptak, ami iszonyatosan menőre sikerült, élen a tetovált, fültágítós, hipszter Bozonttal. J.M. DeMatteis igazán kitett magáért a karakterdizájnnal, még a Csodajárgányt is feltuningolta. Emellett némileg belenyúltak hőseink személyiségébe is, aminek köszönhetően nagyobb súlyt kapnak az érzelmek, a konfliktusok, és amitől sokkal valódibb érzést kelt az egész történet. Ha elszabadulnak az indulatok, olykor bizony elcsattan néhány pofon a szereplők között, máskor pedig az idegösszeomlás szélére kerülnek, és elerednek a könnyek. 

Bármennyire szeretnénk, a Scooby Apocalypse nehezen fog valaha is animációs sorozatot, vagy filmet kapni, ha mégis, akkor is minimum 16-os karikával. A szörnyek ugyanis előszeretettek zsigerelnek ki embereket, eszik meg őket, máskor pedig pont ők hullanak véres cafatokra az őket ért találatoknak köszönhetően. Mi pedig igazából csípjük az ilyet, ha azt hiszed már mindent láttál, akkor ideje egy pillantást vetned Fredre, vagy Dianára, ahogy sugárvető fegyverrel aprítják az ellent! Ugyanakkor nem mondanám, hogy más horror képregényhez mérve túlzásba vitték volna a gore elemeket, de egy ilyen cím esetén mindenképp szokatlan.

A Scooby Apocalypse kicsit olyan érzést kelt, mintha egy szélesebb körben kedvelt zeneszámból készült ütősebb, keményebb, karakteresebb hangzású underground feldolgozást hallgatnál. És mint olyan, remekül sikerült, jól szól, van benne hozzáadott érték, érettebb és bár fellelhető benne az eredeti dal, alapvetően mégis más élményt fog nyújtani. A sorozat 5. TPB-je Május 28-án jelenik meg. 



Zoinks! It’s the end of the world! Can we survive? Is there a way to revert the catastrophe?

Who doesn’t know Scooby and the meddling kids? The first cartoon series made by Hanna Barbera Studios has a special place in the hearts of multiple generations. There were many reboots and even live-action movies since Scooby Doo Where are You, but they couldn’t live up to the popularity of the original series, even if they tried to recreate it’s vibes. Scooby Doo Apocalypse -bravely- tries the exact opposite, and reimagined the whole concept, while it’s targeting a more grown up audience.  

First of all, we got a whole new origin story.
Velma is a scientist in a research facility, that makes improvements for the military. Human interactions are not really her thing, she really has a hard to tolerate personality. Shaggy also works in this complex, but way below Velma, his job is to train the high intelligence dogs of the „Smartdog” program. This is how he met his friend, Scooby. According to Velma, he is not the greatest success of the program. Daphne is and investigative reporter at a less popular TV channel, in her show she goes after conspiracies and mysteries. Fred, her loyal cameraman follows her everywhere.


But how did we get to the apocalypse? Of course, it’s the technovirus secretly created in the research laboratory! As a result, most people on earth transformed into ugly monsters. I know, I know it sounds corny, but the creators and the characters stopped the story from ending up as another boring Walking Dead season. The monsters are real, no masks and crooks beneath them, the guys are really in for it now!



Our heroes got a new, modern look, which is really cool, especially Shaggy with his beard, tattoos and ear tunnel. J.M. DeMatteis did a great job with the character designs, he even tuned up the Mystery Machine. The creators had to modify the personalities a bit, but conflicts and emotions seem more realistic as a result. Sometimes characters even slap each other, other times they get close to a nervous breakdown and end up in tears.

Though we really want to see a tv series or a movie based on Scooby Apocalypse, it’s probably not going to happen. Even if it is, it’s going to get a 16+ rating at least. The monsters like to gut people, eat them, other times they fall to bloody pieces because they got shot. And I liked this a lot! If you think you’ve seen everything watch Daphne and Fred firing laser weapons! I’m not saying there’s too much of gore elements compared to other horror titles, but it’s still weird knowing the fact that it’s a Scooby Doo comic.


Scooby Apocalypse is like listening to a heavy, raw sounding, underground cover of a popular song. And it’s great! It sounds good, it’s mature, it has added value, and while you can recognize the original song, it’s going to give you a whole different experience.
The fifth TPB of the series is available from May 28.

2 megjegyzés:

  1. Ezt akkor hol lehet megrendelni magyarul Vagy majd május 28tól kapható

    VálaszTörlés
  2. Szia! Sajnos nem jelent meg magyarul, a sorozat 5. része lesz május 28-án elérhető angol nyelven.

    VálaszTörlés