Agent 47: Birth of the Hitman by Christopher Sebela

2019. március 23., szombat

Nem sok olyan videojátékot tudok felidézni, aminek az összes részével játszottam.
A Hitman sorozat viszont ezek közé tartozik, az IO Interactive bérgyilkos szimulátora a valaha volt egyik legkedvesebb és egyben legfrusztrálóbb gamer élményem, hiszen a széria híres arról, hogy a legkisebb baklövést is könyörtelenül megtorolja. A két személyes kedvencem holtversenyben a Contracts, valamint a Blood Money című epizód, amikhez hasonló alkotás sajnos azóta sem született. Az ezeket hosszú kihagyás után követő Hitman: Absolution, bár voltaképpen nem volt rossz játék, teljesen eltért a korábbi részektől. Az addigi teljes szabadságot felváltotta a linearitás, a lopakodás/álcázás élvezetét gyakran elvették a hangos tűzharcok. A rajongók teljesen érthető módon nem voltak elragadtatva az új játékmenet nyújtotta élménytől. A sorozat azóta visszatért ugyan a gyökerekhez, viszont sajnos az írók a legkisebb mértékben sem erőltették meg magukat, ez pedig meg is látszik a teljesen érdektelen sztorin és kínosan béna, összecsapott átvezetőkön. Pedig a 47-es Ügynök a valaha volt egyik legjellegzetesebb és legérdekesebb videojáték karakterek egyike, éppen ezért érthetetlen, hogy miért nem sikerült egy legalább minimálisan élvezhető történettel előrukkolnia a készítőknek. Szerencsére az Agent 47: Birth of the Hitman némileg kárpótol minket.


Nem árt tisztázni az elején: ez a képregény a Hitman rajongók keménymagjának készült. Ha egyik játékkal sem játszottál még, úgy nem valószínű hogy élvezni fogod, ha viszont igen, akkor sokat hozzá fog adni az eddigi ismereteidhez. Nem állítom, hogy ez a legjobb sztori, amit életemben olvastam, de az elmúlt évek játékait, vagy a gyalázatos filmadaptációkat bármikor kenterbe veri.



A képregény a Dynamite Entertainment gondozásában látta meg a napvilágot, a kiadónál olyan ismertebb karakterekkel is találkozhattok, mint James Bond, vagy éppen Zorro. Az író, Christopher Sebela neve ismerős lehet az Alien vs. Predator, az Injustice: Zero Hour, a Crowded, vagy számos más egyéb indie képregény kapcsán. A 6 fejezetből álló Agent 47 sorozatot egyetlen csinos TPB-be gyűjtötték össze.

A történetben megismerjük a fiatal 47-es és 6-os alanyokat (még nem ügynök), akik számtalan másik klón „testvérükkel” élnek együtt Dr. Ort-Meyer elmegyógyintézetében, amit csak az „intézet” néven emlegetnek. A klónokat gyerekkoruktól kezdve 3 feladatra képezték ki: Beszivárgás, megfigyelés, gyilkolás. A két testvér gond nélkül végzi munkáját, viszont fortyog bennük a harag saját sorsuk miatt, ezért titokban az intézet ellen szövetkeznek. Ezzel egy időben Diana Burnwood, a 47-es későbbi informátora is bosszúra szomjazik...



A sztori egészen Diana és a 47-es első találkozásáig tart és elmeséli, hogyan is kötöttek ki az ICA-nál (International Contracts Agency). A képregényben vannak a játékokból is ismert jelenetek, pl. a Codename 47 gyakorló küldetése egy az egyben belekerült. Ezen felül nekünk magyaroknak egy kis érdekesség, hogy Budapestet is érinti egy oldal erejéig a sztori, az egyik panelen a Hősök tere is felismerhető. Ez mondjuk aligha újdonság, hiszen már korábban is volt magyar vonatkozása a sorozatnak: A Codename 47-ben és a Contractsban is szerepelt már a Hotel Gallárd, ami a Gellért Szálló játékbeli megfelelője. Emellett Jesper Kyd soundtrackjét is a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszotta fel.

Jonathan Lau és Ariel Medel illusztrációi pezsegnek az akciótól, meglepően jól áll a franchisenak a képregényes formátum. Ami kicsit furcsa volt számomra, az a fiatal Diana, akihez egyszerűen képtelen voltam hozzáképzelni Vivien McKee hangját, aki a játékokban szinkronizálta. Emellett néhol belefutottam egy-két érdekesen megrajzolt arcba, de összességében korrekt munkát végeztek a srácok. 

Az Agent 47: Birth of the Hitman kellemes meglepetés, érdemes lecsekkolnia mindenkinek, aki az IO Interactive játékain nevelkedett. Remélem készül még hasonló alkotás a jövőben, azt pedig még inkább, hogy a játékok történetei is hozni fogják még egyszer ezt a minőséget. Addig is olvassunk, vagy csak nosztalgiázzunk bármikor a korábbi részekkel! 



I can’t name too many videogames, that I played every episode with. The Hitman series is one of the few, the assassin simulator of IO interactive is one of my most beloved and most frustrating gaming experiences, since the games are famous for punishing the player for even the smallest mistakes. My two personal favorites are Contracts and Blood Money, which are still unmatched in quality. After a long break we got Hitman Absolution, which actually was not a bad, but it was poor as a Hitman game. Complete freedom was changed to linearity, the joy of stealth and blending in was often taken away by loud gunfights. Fans were not happy about the new gaming experience. The series went back to the roots since, but the writers didn’t push themselves even to the minimum, which is highly visible on the story and the cutscenes, that are anything but interesting. Such a pity, since Agent 47 is one of the most unique videogame characters ever. Good news is that Agent 47: Birth of the Hitman compensates the games mistakes a bit.

Let’s get this straight. This comic is for hardcore Hitman fans. If you never played any of the games there’s a low chance you’ll enjoy it. If you did, it’ll definitely expand your previous knowledge on the franchise. I’m not going to say that this is the greatest story I’ve ever read, but it surely beats the latest games and disgraceful movie adaptations. 



The comic was released by Dynamite Entertainment, you can meet other famous characters in their piblications, such as James Bond, or Zorro. The writer, Christopher Zebela’s name might be familiar from Alien vs. Predator, Injustice: Zero Hour, Crowded, or many other indie titles. The six issue of the Agent 47 series got collected into one TPB. 

In the story we meet Subject 6 and Subject 47 (not agent yet). They live together with countless of their other clone brothers in Dr. Ort-Meyer’s asylum, which they only call the „institute”. The clones were trained for three things since their childhood: To infiltrate, study and kill. The brothers complete their assignments without problem, but their own fate feeds their anger, so they vow vengeance against the institute. Meanwhile there’s another soul hungry for revenge: Diana Burnwood, who later becomes 47’s handler.



The story tells how Diana and 47 met and how they ended up at the ICA (International Contracts Agency). You can find familiar scenes in the comic, like the training mission from the game Codename 47. It’s probably only interesting for me and my fellow hungarians, but my hometown Budapest is also in the comic. You can even recognize Heroes Square in one of the panels. It’s hardly a new thing though, the games already had hungarian references before. In Codename 47 and Contracts there was a map called „Hotel Gallárd”, which is the in-game version of Hotel Gellért located next to the Danube. The OST of Jesper Kyd was also recorded by the Budapest Symphony Orchestra.

The illustrations of Jonathan Lau and Ariel Medel are full of action, the comic medium really suits the franchise. My only issue was that I found it weird to match young Diana with Vivien McKee, who voiced her in the games. Besides I found some strangely drawn faces, the artists did a decent job.

Agent 47 Birth of the Hitman is a pleasant surprise, if you liked the games of IO Interactive you should check this one out. I hope we’ll get more comics based on the franchise. And I hope even more that the games will bring back this quality someday. Until then read, or just play the old games for the love of nostalgy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése