The Flash Vol. 6: Cold Day in Hell by Joshua Williamson

2020. május 22., péntek

Joshua Williamson rendszeres visszatérő a blogon, az író Flash sorozata több alkalommal volt már, és lesz is még téma nálunk a jövőben. A széria lassan a végéhez közeledik, én kb. most járok a felénél, és ahogy ígértem, igyekszem behozni a lemaradást. A Cold Day in Hell című volume #34-38-ig gyűjti össze a sorozat számait, ezen felül pedig tartalmazza a 2018-ban megjelent Flash Annual #1-et is, ami Wally Westre fókuszál. A kötet lényegében három egymást követő sztorit dolgoz fel, nézzük miről is szólnak ezek pontosan! 

A #34-35-ik számban szereplő Black Hole című sztori ott veszi fel a vonalat, ahol az 5. volume véget ért. Meena Dhawan, aki korábban a Godspeed-el vívott harc során eltűnt a sebességmezőben visszatért, és hirtelen az lett számára a legfontosabb, hogy segítsen Barrynek, aki még mindig a negatív sebességmező káros mellékhatásaitól szenved. Kiderül azonban, hogy Meena-nak vaj van a füle mögött, ami nekem már igazából az előző számban is teljesen egyértelmű volt. Épp ezért kicsit sem ért meglepetésként, amikor Barry ellen fordult, sajnos ez volt Williamson eddigi legrosszabb és legkiszámíthatóbb története. Ráadásul kimondottan idegesítő, amikor már teljesen magától értetődik, hogy itt valami nem stimmel, de Barry még mindig olyan bosszantóan naivan viselkedik, hogy ha át tudnánk törni a negyedik falat, akkor legszívesebben lekennénk neki egyet, és az arcába üvöltenénk, hogy "HAVER, VEDD MÁR ÉSZRE MI VAN!". Meena emellett sajnos a legérdektelenebb a DC szupergyors karakterei közül, és mint olyat, teljesen felesleges volt visszahozni. Ha az író nem döntött volna így, akkor mostanra valószínűleg senki sem emlékezne rá. Nem tudom, hogy Williamson milyen sorsot szánt neki a későbbiekben, de azok alapján, amit én eddig láttam belőle azt a véleményem, hogy nincs benne az ég világon semmi, ami magával tudná ragadni az olvasót. Miután elolvastam ezt a két fejezetet, rögtön arra gondoltam, hogy mennyire nem szeretnék negatív kritikát írni az egyik legkedvencebb képregénysorozatomról, de szerencsére jött a folytatás. 



A #36-38-ik számban kapott ugyanis helyet a címadó történet, a Cold Day in Hell. Ebben a három fejezetben visszatérünk az Iron Heights börtönbe, ahol gyilkosság történt. Az áldozat a Zsiványok egyike, és minden jel arra utal, hogy valami nagyon, de nagyon bűzlik a dutyiban. Barry felettese viszont megtiltja számára a nyomozást, tekintve hogy hősünket és kollégáját büntetésből helyezték át a rendőrségről az intézetbe, hogy jelentsék, ha bármi gyanúsat tapasztalnak. Így mivel helyszínelőként nem oldhatja meg az ügyet, Flashként jár utána a dolgoknak...
Williamson sokszorosan jóvátette a #34-35. számok gyengeségeit, a Cold Day in Hell remekül hozza a sorozatra jellemző színvonalat. A történetben nem mellékesen fontos szerepet játszik Godspeed is, aki szintén az Iron Heights-ban raboskodik, ráadásul Flash titkos személyazonosságával is tisztában van. Williamson ezekben a számokban kezdte el igazán elmélyíteni a karaktert, aki a szemünk előtt változik gonosztevőből antihőssé. Tűkön ülve várom, hogy lássam, mihez kezdett vele az író a későbbiekben! 



Mint azt fentebb írtam, a Flash Annual #1-ben Wally West kapta a főszerepet, aki még mindig amiatt szenved, hogy az univerzum kvázi újraíródott nélküle. A régi életéből gyakorlatilag semmi nem maradt, ráadásul képtelen nagynénjére rázúdítani a teljesen őrültségnek hangzó igazságot, miszerint "hello, én vagyok az unokaöcséd, aki ezen az idősíkon amúgy nem is létezett". Helyette felkeresi volt barátnőjét, Magentát, aki ugyanakkor tudjuk, hogy nem a nyugodt természetéről híres... 
Magentát remek ötlet volt behozni a jelenlegi kontinuitásba, ráadásul ez a történet az előfutára a későbbi Flash War című sztorinak, amiről én is csak annyit tudok, hogy Barry és Wally sokatmondóan egymásnak feszülnek a 8. volume borítóján. Vajon mi sül ki ebből? 

A gyenge kezdés ellenére a Cold Day in Hell jó cucc, ha eddig elolvastad már a sorozatot, akkor semmiképp se most hagyd abba! Hamarosan én is folytatom a Perfect Storm című 7. kötettel, valamint más korszakokból is tervezek még Flash cikkeket. Ha kíváncsi vagy ezekre, tartsd meg azt a jó szokásodat, hogy követsz minket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése