The Flash by Geoff Johns Book One

2019. november 24., vasárnap

Geoff Johns. The Flash. Wally West. Bár jelen esetünkben az utóbbi kettő egy és ugyanaz, ez mégis három nyomós érv volt amellett, hogy megvásároljam a cikkben taglalt képregénygyűjteményt, ami magában foglalja a The Flash számait #164-176-ig, valamint az Iron Heights című one-shotot. Mint az sokan tudják (és mint sokan nem) a Végtelen Világok Krízise című 1985-ös giga crossover után az egykori Kid Flash, Wally West öltötte magára Barry Allen jelmezét, és ezzel több, mint két évtizeden át tündökölt Flash szerepében. A karakter Mark Waid keze alatt érte el legnagyobb népszerűségét a '90-es években, akitől Grant Morrison vette át a tollat, 2000-ben pedig Johns-on volt a sor, hogy továbbvigye a villámgyors szuperhős történetét.

Amikor Flash áttört téren és időn át egy párhuzamos világban találta magát, ami tükörképe a miénknek. Majdnem minden ugyanaz, egy lényeges különbséget leszámítva: Nincs sebességmező. Megfosztva az energiaforrástól, aminek gyorsaságát köszönheti, Wally ráeszmél, hogy ebben a világban Flash sosem létezett, ráadásul mindenki ráfázik, aki maszkot visel. Miközben a hatóságok őt üldözik, hősünk csak úgy élheti túl a hajszát, hogy azoktól fogad el segítséget, akikben a legkevésbé bízik: Legnagyobb ellenfeleitől, a Zsiványoktól!
A folytatásban Wallynak egy ijesztő szektával kell szembenéznie, akik mindenkit megölnek, akit Flash valaha megmentett. És ha mindez nem lenne elég, problémás exbarátnője, Magenta is felbukkan!
Ezután Keystone City katasztrófa sújtotta övezetté válik, miután lecsapott rá egy pusztító vihar. A szokatlan időjárás mögött Flash egyik régi ellenfele áll: Weather Wizard, aki minden eddiginél vérszomjasabb bosszúra készül!
A fináléban Wally az Iron Heights börtönbe látogat, ahol egy halálos betegség terjed az elítéltek között. Csak Flash és Piper állíthatja meg a járványt és a börtönlázadást. De vajon mi a rejtélyes börtönigazgató szerepe ebben az egészben? 



Johns nem sokat változtatott Waid receptjén, a két író stílusa nagyon hasonló, ha nem látnám a borítón a neveket, nem biztos, hogy különbséget tudnék tenni közöttük. A párhuzamos világban játszódó sztori nagyon erős kezdés volt, meglepően jól tud működni, amikor a szuperhősöknek ellenségeikkel összefogva kell kimásznia a szorult helyzetekből, erre pedig ez a történet az egyik legjobb példa. Ráadásul bőven vannak benne érdekes és váratlan fordulatok, simán az egyik legemlékezetesebb Flash sztori, amihez valaha szerencsém volt. A folytatás szintén nem okozott csalódást, hiszen minden benne volt, amiért szeretem a karaktert. Wally West ugyanis azért izgalmas számomra, mert rendkívül hosszú utat tett meg, és saját karakterfejlődését mindig érdekes az ő szemszögéből látni: Hogyan kellett az egykori Kid Flashnek egykori mentora helyébe lépnie, miként nőtt fel az akkor még kissé nagyképű és éretlen Wally a feladathoz, és hogyan vált belőle felelősségteljes férfi és igazi szuperhős, akinek sokszor csak évekkel később kellett szembenéznie korábbi tetteinek következményeivel. Nem mellékesen Linda Parkkal való kapcsolata is fontos része Wally történetének, alighanem ők a legjobb pár, akikkel képregények lapjain valaha találkoztam. 



A The Flash számait #164-től 169-ig Angel Unzueta illusztrálta, akinek stílusa sok tekintetben a korábbi Mark Waid korszakot idézi. A #170-ik számtól Scott Kolins ragadott ceruzát, aki a sorozat meghatározó rajzolója volt, már önmagában miatta is érdemes belelapozni Geoff Johns Flash képregényeibe. Az Iron Heights one-shot képeit Ethan van Scivernek köszönhetjük, akinek neve olyan más képregények kapcsán is ismerős lehet, mint a New X-Men, a Green Lantern, vagy a The Flash: Rebirth.

Geoff Johns Flash sorozata kötelező olvasmány minden rajongónak, viszont azt javaslom, hogy eredeti nyelven vágj neki, és ha lehet ezzel a kötettel. Magyarul kijött ugyan a DC Nagy Képregénygyűjtemény részeként egy, vagy két történet, viszont az előzmények hiánya és a hitvány fordítás egyszerűen élvezhetetlenné teszik az élményt, sajnos a legtöbb Eaglemoss kiadvánnyal ez a tapasztalatom. Ezt a gyűjteményt viszont bátran ajánlom papíron és digitális formában egyaránt, nem fogsz benne csalódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése