Captain America (2018) Vol. 1: Winter in America by Ta-Nehisi Coates

2019. június 18., kedd

A 43 éves Ta-Nehisi Coates nevét főként Fekete Párduc képregények révén ismerhetik az olvasók, amiknek köszönhetően hamar komoly sikereket ért el. Az író egyébként viszonylag újoncnak számít az iparban, csak 2016 óta ír képregényeket. Nyugaton főként politikai újságíróként szerzett hírnevet olyan lapoknál, mint a New York Times, vagy a Washington City Paper. Emellett több könyvet is kiadott, valamint 2012 óta egyetemi professzorként is tevékenykedik. 2018-ban ő vette át az Amerika Kapitány képregényeket, én pedig izgatottan vártam, hogy Coates ezúttal vajon mivel rukkol elő. 

Steve Rogers több, mint 70 éven át állt Amerika és a nemzet szolgálatában. De miután a Hydra átvette az uralmat, Amerika Kapitány politikai vita tárgya lett, ellenfelei a "semmi kapitányának" gúnyolják. Az amerikaiak már nem bíznak benne többé, ráadásul eközben egy új fenyegetés üti fel a fejét: Egy Nuke katonákból álló egész sereg! A szálakat az Erő Elit nevű szervezet mozgatja... De vajon ki áll az Erő Elit mögött? 


Mielőtt jobban belemélyednétek Coates Amerika Kapitány sorozatába, mindenképp érdemes elolvasni a Secret Empire című képregény eventet, ami 2017-ben jelent meg. Ez ugyanis elengedhetetlen, hogy értsük a kapitány jelenlegi helyzetét, miért tart ott ahol tart, és persze megtudhatjuk a fentebb említett hatalomátvétel részleteit, aminek az utóhatását érezzük Coates történetében. Emellett a 2018-as Amerika Kapitány képregényeket mélyen átjárja az amerikai aktuálpolitika - ám Coates tagadja, hogy saját nézetei népszerűsítéséhez használná szócsőként a Kapitányt: "Steve Rogers semmi máshoz nem hűséges, csak az amerikai álomhoz, ő maga a nemzet ideáljának megtestesítője, és ha kell szembe is megy ezzel a nemzettel, ha az nem felel meg ennek az ideálnak" - nyilatkozta az író. 

Az ismertebb karakterek között felbukkan Steve régi bajtársa Bucky, más néven a Tél Katonája, a Fekete Párduc, Thaddeus Ross, Taskmaster, valamint Nick Fury is. Coates ráadásul remekül használja ezeket a karaktereket, egészen elképesztő, hogy csak pár éve kezdett alkotni ebben a műfajban. Unatkozni egészen biztosan nem fogunk, a 2018-as Captain America az egyik legakciódúsabb, legpörgősebb jelenleg futó Marvel képregény. Kíváncsian várom kiket vonultat még fel az író - már így is volt akit nem említettem, mivel komoly spoilernek számítana. 


Leinil Francis Yu rajzai szintén pezsegnek az akciótól, a művész nagyszerűen elkapta a Kapitányt néhány ütős mozdulat közben, amiket látva egyből értelmet nyer, hogy miért ő a világ első számú szuperkatonája. A szögeket is sikerült nagyon jól kiválasztani, abszolút illik ez az ábrázolásmód a karakterhez. Az artwork egyébként kapott egy általános, sötétebb tónusú színvilágot, amivel az alkotók igyekeztek kihangsúlyozni, hogy a kapitány bizony látott már jobb napokat is. A borítót Alex Rossnak köszönhetjük. 

A 2018-as Amerika Kapitány remek starton van túl, egészen biztos, hogy rengeteg izgalmat tartogat még a sorozat. A következő, 7-12-ik számokat tartalmazó TPB kicsit később, Október 1-én jelenik meg "Captain of Nothing" címmel. 



You might know the 43 years old Ta-Nehisi Coates from Black Panther comics, he became successful due to the title pretty fast. The writer is still a quite a newbie in the industry, he only writes comics since 2016. On the west he is mostly known as a political journalist, he wrote for papers like the New York Times, or the Washington City Paper. He also released multiple books, and he is a professor at New York University. He took over Captain America comics at 2018, and I couldn't wait to see what Coates has for us. 

Steve Rogers served America for more than seventy years. But in the aftermath of Hydra's takeover of the nation, Cap became a figure of controversy, the Americans can't trust him anymore, and now his enemies call him "Captain of Nothing". Meanwhile, a new threat is rising: An entire army of Nuke soldiers! The organization called the Power Elite is pulling the strings... But who's behind the Power Elite? 


Before you dive into the new Captain America series, you should read the comic book event Secret Empire from 2017. It's crucial to understand Cap's current situation, and you can also learn the details of the earlier mentioned takeover. Besides, the 2018 Captain America series is full of current american politics, but Coates denied that he uses Cap as a mouthpiece for his own views. "Steve Rogers is loyal to nothing, but the dream, he embodies the ideals of the country that often doesn't live up to those ideals" - said the author. 

Among the better-known characters you can see Cap's old comrade, Bucky, aka. the Winter Soldier, the Black Panther, Thaddeus Ross, Taskmaster and Nick Fury. Coates knows how to use these characters, it's quite amazing, that he just started writing comics a few years ago. You are not going to get bored between the pages, the 2018 Captain America series is one of the most action packed ongoing Marvel titles. I can't wait to see which characters will Coates bring in next - there were already some I didn't mention to avoid spoilers. 


The artwork of Leinil Francis Yu is also full of action. He captured some pretty awesome moments of Captain America in motion, he made it clear why he's the number one super soldier. He also chose the angles very well, the whole perspective really suits the character. The comic has a bit of a darker tone in visuals, to point out that the Captain has surely seen better days. The cover was made by Alex Ross. 

The 2018 Captain America series is off to a great start, the series will surely bring a lot of excitement. The next TPB, called "Captain of Nothing" is going to be released on the 1st of October, and it's going to contain issues 7-12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése